Investiţiile străine se duc pe apa dividendelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Repatrierea profiturilor contribuie substanţial la creşterea deficitului extern al economiei România este ţara unde se amortizează repede investiţia. Acesta ar putea fi un bun slogan

Repatrierea profiturilor contribuie substanţial la creşterea deficitului extern al economiei

România este ţara unde se amortizează repede investiţia. Acesta ar putea fi un bun slogan publicitar pentru atragerea investitorilor străini, dar şi un bun avertisment pentru autorităţi că trebuie să încurajeze reinvestirea profiturilor.

Dividendele (partea din profit aferentă acţionarilor) totale retrase de investitorii străini în perioada 2005-2007 au ajuns la 10,3 miliarde de euro (o creştere medie anuală de 40%), de cinci ori mai mult decât retragerile din perioada 2002-2004, se arată într-un raport prezentat ieri de departamentul de cercetare al Băncii Comerciale Române (BCR). Suma de 10 miliarde de euro este considerabilă, dacă ţinem cont de faptul că, în perioada 2005-2007, investiţiile străine directe s-au ridicat la "numai" 21 de miliarde de euro.

De asemenea, suma este mare şi privită în comparaţie cu stocul de investiţii străine totale (realizate până în prezent), de circa 42 de miliarde de euro. Cifrele nu sunt însă surprinzătoare. În primele două luni ale anului, spre exemplu, veniturile repatriate de investitorii străini s-au ridicat la 800 de milioane de euro, mai mult de jumătate din cele 1,5 miliarde de euro intrate în aceeaşi perioadă în ţară, sub forma investiţiilor străine directe. Proporţia se păstrează, aceeaşi situaţie fiind şi în primele două luni ale anului trecut.

Retragerile investitorilor străini devin astfel o sursă importantă de acumulare a deficitului de cont curent (diferenţa dintre intrările şi ieşirile de capital) şi implicit a dezechilibrelor din economie. Faimoasele intrări de la muncitorii din străinătate (considerate vitale pentru balanţa de plăţi a economiei) nu reuşesc să ţină pasul cu repatrierile. Anul trecut, spre exemplu, au intrat de la căpşunari 1,2 miliarde de euro, şi au ieşit prin repatrieri 4,6 miliarde de euro.

Pentru analiştii BCR, cifrele pot fi considerate un semnal că "nu se vor reduce investiţiile străine". "Investitorii caută tocmai destinaţii unde au şanse mari de a obţine rapid profit", explică Lucian Anghel, economistul-şef al BCR. El arată că, în contextul global dificil din prezent, companiile şi-ar putea reduce investiţiile per ansamblu, dar planurile pentru România vor fi păstrate. De altfel, BCR a revizuit în creştere estimarea privind investiţiile străine din acest an, la 7,8 miliarde de euro (adică 800 de milioane peste nivelul realizat în 2007).

"La aşa politică, aşa repatrieri"

Pentru analistul Liviu Voinea, directorul grupului de Economie Aplicată, creşterea repatrierilor arată profilul investitorului-tip din România, care caută să-şi amortizeze rapid investiţia, ocolind domenii precum producţia industrială.

De asemenea, creşterea repatrierilor "este rezultatul actualei politici fiscale pe termen scurt". Analistul consideră că un impozit mai mare pe profit coroborat cu deductibilităţi şi reducerea impozitului pe profitul reinvestit ar duce, în final, la creşterea sumelor plasate în economie. Calculele arată că sumele rămase net în ţară sunt foarte mici. Liviu Voinea aminteşte că, în prezent, potrivit datelor BNR, jumătate din investiţiile străine directe sunt de fapt împrumuturi de la firma-mamă către filiala din România, împrumuturi care trebuie rambursate. În plus, ieşirile neînregistrate de capital se fac şi prin tranzacţiile intragrup, dintre firma-mamă şi filială, tranzacţii care nu sunt verificate dacă se realizează sau nu la preţul pieţei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite