Braşov: Flavus Investiţii nu ştie dacă va mai produce tractoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Flavus Investiţii nu ştie dacă va mai produce tractoare
Braşov: Flavus Investiţii nu ştie dacă va mai produce tractoare

Administratorii fostei uzine dau vina pe criza financiară, care a alungat investitorii. Din 2007, Braşovul a dispărut într-un fel sau altul de pe harta marilor producători de maşini agricol, după ce uzina Tractorul a fost închisă.

CITEŞTE ŞI:


Începând cu acest an, câţiva investitori străini au readus amintirea maşinilor agricole prin deschiderea unor hale de montaj în judeţul Braşov. După 1990, uzina Tractorul UTB a intrat într-un lent proces de privatizare, care a însemnat începutul sfârşitului.

În final, inevitabilul s-a produs, uzina intrând în lichidare. În iulie 2007, în cadrul unei licitaţii, platforma a fost cumpărată de către compania Flavus Investiţii SRL din Bucureşti.

Cumpărătorii activelor de producţie au promis, atunci, că vor relua producţia de tractoare, dar până acum nu s-a întâmplat nimic concret. Administratorii societăţii ne-au declarat că au încercat acest lucru printr-un joint venture cu un partener strategic, iar în acest sens au fost contactate peste 80 de firme din întreaga lume.

Câteva firme din Asia au fost interesate de această potenţială oportunitate, două dintre ele vizitând chiar platforma.

Nu există interes

Din păcate, supraproducţia cronică de pe piaţa mondială de tractoare (care a dus printre altele la starea de faliment sau insolvenţă a majorităţii firmelor producatoare din Europa de Est), amplificată de actuala criză financiară a micşorat substanţial interesul pentru expansiune al acestor firme“, au precizat administratorii companiei Flavus Investiţii.

Aceştia spun că sunt deschişi în continuare la parteneriate, iar firma îşi va păstra ca obiect de activitate producţia de tractoare, aceasta fiind una dintre condiţiile impuse de AVAS pentru cumpărare.

Tractoare în judeţ

Dacă la Tractorul nu prea merge treaba, investitorii străini şi-a dezvoltzat afaceri în domeniu în alte foste uzine din judeţ. Egipteanul Atef el Said Abdel Aziz el Keleni a văzut dispariţia producătorului de stat braşovean drept o oportunitate şi a cumpărat, de la Flavus Investiţii, licenţa pentru a produce, exclusiv pentru piaţa egipteană, un model de tractor al UTB ce datează din 1965.

Asamblarea motorului şi a tractorului se fac pe platforma Roman, iar service-ul şi piesele de schimb pentru acest model se fac tot de către egipteni.

Totodată, la Râşnov, chinezii de la „Hoyo“ sunt în curs de amenajare a unei fabrici de asamblare de tractoare. Aici, se vor realiza tractoare cu o capacitate cuprinsă între 30 şi 120 de cai putere, ale căror preţuri vor varia între 6.000 şi 34.000 de euro.

Tractoarele prezentate au fost aduse din China, dar conducerea companiei a promis ca până la finele anului vor ieşi de pe poarta fabricii şi primele utilaje montate în România. Până în luna februarie, „Hoyo“ va deschide la Râşnov şi o linie de vopsitorie, iar abia peste trei ani în localitatea braşoveană se vor produce şi alte componente.

Firme mici în loc de tractoare


Totuşi, pe vechea platformă a uzinei Tractorul, pe lângă proiectul noului cartier rezidenţial „Coresi“, se dezvolată câteva mici afaceri. 15 firme industriale îşi desfăşoară, în prezent,  activitatea în spaţii reamenajate, iar mai multe companii internaţionale de renume şi-au deschis centre operaţionale, în total fiind create peste 1.000 locuri de muncă.

„Criza financiară a micşorat substanţial interesul pentru expansiune al firmelor producătoare“, Flavus Investiţii, cumpărătorul uzinei

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite