Internet cu viteză de peste un miliard de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Internet cu viteză de peste un miliard de euro
Internet cu viteză de peste un miliard de euro

Ministerul Comunicaţiilor spune că până în 2015 aproape 80% dintre gospodăriile din România vor avea acces la internet de mare viteză. Strategia de dezvoltare concepută de minister beneficiază de aportul a 1,25 de miliarde de euro.

Strategia urmăreşte dublarea gradului de acces la serviciile de comunicaţii electronice de bandă largă, la nivelul populaţiei până în 2015 şi conectarea şi creşterea gradului de utilizare a serviciilor în bandă largă la nivelul IMM-urilor.

Alte două obiective sunt creşterea ratei de penetrare a serviciilor de comunicaţii electronice de bandă largă pentru zonele dezavantajate şi majorarea ofertei de servicii on-line pentru sectorul guvernamental şi cel de afaceri.

Administraţia online costă 770 de milioane de euro
Din totalul fondurilor necesare punerii în practică a strategiei, introducerea serviciilor on-line la nivelul administraţiei publice necesită 770 milioane de euro, din care e-România  90 milioane de euro, e-Guvernare  90 milioane de euro, e-Tax  80 milioane de euro şi e-Administraţie 70 milioane de euro.

Necesarul de finanţare pentru conectarea instituţiilor publice la servicii de comunicaţii în bandă largă se ridică la 85 milioane de euro, iar pentru dezvoltarea infrastructurii în zonele dezavantajate din punctul de vedere al accesului la 140 milioane de euro.

Cheltuielile pentru conectarea la servicii de comunicaţii în bandă largă şi creşterea gradului de utilizare a acestora la nivelul activităţilor curente ale IMM-urilor au fost estimate la 80 milioane de euro.

Suma de 170 milioane de euro a fost prevăzută pentru stimularea dezvoltării de conţinut, sporirea accesibilităţii serviciilor, educarea consumatorilor şi acoperirea altor cheltuieli, cum ar fi comunicare şi instruire.

Numai 20% dintre gospodării au internet
Cele mai recente date disponibile arată că numărul total de conexiuni de acces mobil la Internet în bandă largă a ajuns la 1,53 milioane la finele anului 2008, la care se adaugă 2,51 milioane de conexiuni de acces fix la Internet în bandă largă.

Rata de penetrare (numărul de conexiuni raportat la 100 locuitori) se situa la 7,1% în cazul tehnologiei mobile, respectiv 11,7% pentru legăturile în bandă largă la puncte fixe, potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

În cazul gospodăriilor, rata de penetrare a atins 20,9% în cazul tehnologiei mobile şi 30,4% pentru conexiunile în bandă largă la puncte fixe.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite