„Inflaţia“ din industrie începe să se tempereze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea anuală a costurilor de producţie s-a redus aproape la jumătate. După majorările de peste 20% pe care le-au avut preţurile producţiei industriale în vara anului trecut, scumpirile din toamnă au scăzut până sub 12%.

Producţia de mărfuri industriale a cunoscut, în primele nouă luni ale anului 2008, o creştere accelerată a costurilor, indicele preţurilor din acest sector depăşind, în vară, pragul de 20% pe an.

Ulterior, ritmul anual de majorare s-a temperat, ajungând în noiembrie la 11,7% faţă de aceeaşi lună din 2007, potrivit datelor comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică.

În acelaşi timp, ritmul lunar al preţurilor s-a transformat din creşteri mai mari de 2% în scăderi de până la 2,5% (noiembrie faţă de octombrie 2008).

Scumpirile se transferă la consumatori

Vestea bună a reducerii costurilor de producţie este umbrită, însă, de faptul că industriaşii au fost nevoiţi să transfere scumpirile cu care s-au confruntat în vară la preţurile finale ale produselor.

Într-adevăr, mărfurile nealimentare – rezultate din producţia industrială – au avut cele mai accelerate scumpiri în toamna anului trecut, reflectând fidel majorarea costurilor de producţie.

Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri au fost înregistrate la produsele industriei bunurilor intermediare (19,4%), industria bunurilor de uz curent (12,6%) şi industria bunurilor de capital (12%).

Majorări de preţuri sub nivelul înregistrat pe total au avut produsele din industria bunurilor de folosinţă îndelungată (8,5%), respectiv industria energetică (3,7%).

Ieftiniri pe toate pieţele

Evoluţia lunară a preţurilor producţiei industriale, evidenţiată de Institutul Naţional de Statistică, arată că, în noiembrie, s-a continuat trendul descendent pe care s-a intrat în septembrie.

În funcţie de destinaţia mărfurilor, atât preţurile producţiei industriale pe piaţa internă, cât şi cele de pe piaţa externă au scăzut, comparativ cu octombrie, cu 1,9%, respectiv cu 4,6%.

Preţurile produselor din industria extractivă s-au diminuat cu 3,8%, iar cele din industria prelucrătoare - cu 2,7%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite