Industria, în faţa unui nou val de scumpiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

August a fost a doua lună de creşteri cu peste 20% ale preţurilor. Producătorii se confruntă cu majorări fără precedent ale costurilor, pe care le vor transfera în preţurile finite ale mărfurilor nealimentare.

Preţurile producţiei industriale au înregistrat în august o creştere medie cu 20,1% faţă de luna corespunzătoare din anul 2007, potrivit datelor comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În fiecare lună din anul 2008, creşterea anuală a costurilor a avut două cifre, avansând de la 13% în ianuarie la 20,3% în iulie. August a fost, astfel, cea de-a doua lună cu majorări de peste 20%, fapt care se va vedea, la un moment dat, în preţurile mărfurilor pe care producătorii le scot pe piaţă.

Presiune a preţurilor pe bunuri şi pe servicii

Potrivit INS, cel mai dinamic sector din punctul de vedere al creşterii costurilor de producţie este industria prelucrătoare, cu un avans de 22,4%. Adică acel sector în care sunt produse mărfurile nealimentare din coşul de consum pe care se calculează inflaţia: îmbrăcăminte, încălţăminte, electrocasnice, articole de îngrijire personală, detergenţi, combustibili etc. Şi prestatorii de servicii vor prelua, apoi vor transfera consumatorilor finali şocul scumpirilor din ultima perioadă.

Ne putem aştepta, astfel, să crească chiriile (pe măsura majorării costurilor de întreţinere a locuinţei) şi să se scumpească transportul în comun, salubritatea şi celelalte servicii de interes imediat. De altfel, transferul scumpirilor a şi început, mai multe bunuri din coşul inflaţiei consemnând majorări ale preţurilor în fiecare lună din acest an.

Creşteri semnificative de preţuri s-au mai consemnat în august la industria extractivă (+12,4%) şi la furnizorii de energie electrică şi termică, gaze sau apă (+10,5%).

Atenţie la produsele energetice!

Pe marile grupe industriale, creşteri masive de preţuri se remarcă la produsele industriei energetice (+23,7%) şi industriei bunurilor intermediare (+23,1%). Au crescut, tot cu două cifre, şi preţurile produselor din industria bunurilor de uz curent (+15,7%), industria bunurilor de capital (+12,6%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+10,0%).

În asemenea condiţii, stăpânirea preţurilor produselor finite rezultate din activităţile industriale va fi din ce în ce mai greu de realizat. Scumpirea produselor energetice ar trebui să fie principalul semnal de alarmă pentru perioada imediat următoare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite