Industria cărnii de porc, pregătită de relansare
0
Producătorii alimentari cred că reluarea exporturilor, de anul viitor, îi va ademeni pe oamenii de afaceri să investească în fermele şi în abatoarele din ţara noastră. Crescătorii şi procesatorii abia aşteaptă data de 1 ianuarie 2010 pentru a putea vinde din nou în străinătate mezeluri şi produse tradiţionale din carne de porc.
După mai bine de doi ani în care ţara noastră nu a avut voie să exporte carne de porc din cauza pestei porcine, Comisia Europeană a decis miercuri ca, începând cu 1 ianuarie 2010, România să poată relua comerţul extern.
Competitorii din industria zootehnică speră ca această veste să-i determine pe oamenii de afaceri să investească în sectorul creşterii de animale sau în cel al procesării. „De anul viitor, vor apărea noi investitori care vor băga bani în ferme, în abatoare şi în fabrici de procesare“, estimează Bogdan Mihail, directorul general al Smithfield Ferme, cel mai mare crescător intern de porci.
Egali pe pieţele externe
De aceeaşi părere este şi Gheorghe Caruz, care creşte 250.000 de porci în judeţul Brăila. „Sectorul îşi va reveni în câţiva ani deoarece pe piaţă va creşte foarte mult concurenţa“, spune Caruz.
Chiar dacă decizia Comisiei îi bucură foarte mult pe jucătorii din industria de profil, aceştia spun că nu se vor înghesui prea tare la exporturi şi vor vinde în străinătate doar anumite bucăţi de carcasă sau mezeluri şi produse tradiţionale româneşti. „Noi creştem 650.000 de capete, dar majoritatea producţiei va fi destinată tot consumului intern, unde importurile reprezintă 70% din piaţă. Divizia de abatorizare şi procesare a Smithfield va exporta, probabil, doar anumite părţi din carcasă sau produse tradiţionale“, explică Mihail. La rândul său, Mihai Vişan, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), consideră că producătorii şi crescătorii români se vor bucura, în sfârşit, de o piaţă liberă şi vor fi egali cu competitorii din străinătate.
„Nu cred că exporturile vor fi foarte mari în primă fază, dar tot e bine pentru că vom intra şi noi în normalitate. Nu era normal ca din toată Uniunea Europeană, România să fie singura ţară cu embargo“, a punctat Vişan. Caruz, în schimb, spune că va vinde carnea acolo unde va primi cel mai bun preţ. „Am pierdut contracte de export cu Rusia, Ucraina şi Spania din cauza interdicţiei. Voi vinde atât carne, cât şi preparate“, afirmă Caruz.
Vom fi atent monitorizaţi
Reluarea exporturilor va implica, de asemenea, şi o monitorizare mult mai atentă a industriei de profil din partea reprezentanţilor Comisiei Europene, ca nu cumva să mai apară focare de pestă porcină în urma stopării vaccinării porcilor. În plus, vor avea voie să efectueze exporturi doar producătorii şi procesatorii care demonstrează trasabilitatea cărnii.
Potrivit lui Gheorghe Caruz, România are, în prezent, un efectiv de 11 milioane de porci, dintre care doar 1,1 milioane sunt crescuţi în complexuri zootehnice.


De anul viitor, vor apărea noi investitori în ferme, în abatoare şi în fabrici de procesare.

Bogdan Mihail, director general Smithfield Ferme


Nu cred că exporturile vor fi foarte mari în primă fază, dar tot e bine pentru că vom intra şi noi în normalitate. Nu era normal ca din toată UE, România să fie singura ţarăcu embargo.

Mihai Vişan, preşedinte Asociaţia Română a Cărnii