Industria auto europeană, în declin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ford reduce producţia cu 3%, BMW, Skoda, Renault şi Dacia opresc activitatea, iar Mercedes şi Volkswagen îşi concediază angajaţii. În primele nouă luni din 2008 vânzările de autovehicule din Europa au scăzut cu 4,4%, comparativ cu 2007. Cea mai severă reducere a fost înregistrată în septembrie - 8,2% .

Analiştii din industria auto spun că majoritatea constructorilor vor revizui, în scădere, rezultatele financiare pe 2008, ca urmare a cererii tot mai reduse, pe fondul crizei financiare mondiale.

“Ţintele de vânzări pe acest an sunt total depăşite de situaţie”, afirmă un analist al Credit Suisse. Mercedes, Peugeot-Citroen, Renault sau Fiat se abţin în a face previziuni despre rezultate financiare, până nu au în faţă cifrele de vânzări.

Audi disponibilizează, Mercedes are pierderi

Divizia Audi din Ungaria va concedia 20% din personalul angajat temporar, începând din noiembrie, din cauza scăderii cererii pe piaţa de profil. Profitul Daimler a scăzut de trei ori în perioada iulie-septembrie, ajungând la 648 milioane euro din cauza vânzărilor slabe ale diviziei Mercedes-Benz şi a cheltuielilor de 765 milioane euro. Constructorul a consemnat un profit net de 213 milioane euro în intervalul analizat, faţă de pierderile de 1,53 miliarde euro din perioada similară din 2007, cauzate de vânzarea Chrysler către fondul american Cerberus Capital Management.

Volkswagen concediază 25.000 de angajaţi

Constructorul auto german va concedia aproape 25.000 de angajaţi cu contracte de muncă pe perioada determinată şi îşi va reduce producţia. Volkswagen va examina care dintre proiectele aflate în derulare sunt necesare în acest moment. Declaraţia a fost făcută de preşedintele grupului, Martin Winterkorn, în faţa a 500 de angajaţi ai uzinei de la Wolfsburg.

Condiţiile de creditare reduc vânzările

Criza financiară internaţională nu este este singura care a decimat vânzările de maşini, înăsprirea condiţiilor de creditare având un aport major. Mulţi dintre constructorii auto nu mai pot să-şi finanţeze operaţiunile zilnice. În primele nouă luni din 2008 vânzările de automobile la nivel european au scăzut cu 4,4%, cu un “vârf” de 8,2% înregistrat în luna septembrie.

Dacia întrerupe producţia patru zile

La uzina de la Mioveni producţia va fi întreruptă în zilele de 30 şi 31 octombrie, precum şi pe 13 şi 14 noiembrie, pentru a adapta programul de fabricaţie la cererea comercială. În ianuarie 2008, uzina de la Mioveni a ajuns la o cadenţă de 1.300 de vehicule pe zi, nivel maxim pentru istoria uzinei.

Oprirea producţiei în cele patru zile înseamnă un minus de 5.200 de unităţi din totalul de 310.000 de unităţi planificate pentru acest an. La Mioveni activitatea a mai fost întreruptă trei săptămâni, în martie-aprilie, din cauza grevei angajaţilor, când pierderile s-au ridicat la 13 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite