Închirierile de birouri, în scădere cu 60%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relocările reprezintă principala sursă a activităţii de închiriere, cererea fiind generată de companii mici şi mijlocii

Citiţi şi

Birourile, fără chiriaşi

În primul semestru al anului, spaţiile de birouri închiriate la nivel de Bucureşti au atins un volum de 80.000 de metri pătraţi. Această valoare indică un declin de 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui raport realizat de BNP Paribas. Spre comparaţie, Indexul European al Activităţii de Închiriere de Birouri a scăzut cu 14%, aceasta fiind cea mai accentuată scădere de la începutul crizei.
La nivel local se observă o modificare substanţială a cererii din piaţă, urmată de o reorientare a proprietarilor de spaţii. „Relocările au reprezentat principala sursă a activităţii de închiriere, cererea activă provenind din partea companiilor mici şi mijlocii din domenii precum serviciile de consultanţă în afaceri, IT, servicii medicale private, instituţii publice şi furnizori de utilităţi”, precizează autorii studiului.
Suprafeţele solicitate au scăzut şi ele în comparaţie cu perioada 2007-2008, media situându-se la 250-500 de metri pătraţi. Chiriaşii preferă acum în mod exclusiv complexurile de birouri finalizate, preînchirierile nemaifiind o opţiune luată în calcul, mai ales în cazul clădirilor aflate în fazele iniţiale de construcţie. Perioada de închiriere este de maximum trei ani, ca măsură de prudenţă pentru evoluţia viitoare a economiei şi pieţei imobiliare locale, se arată în studiul citat.

Spaţiu mai mare, chirie mai mică

O parte din scăderea volumului de spaţii nou închiriate a fost compensată şi de declinul livrărilor înregistrate pe piaţa locală. Astfel, suprafaţa de birouri finalizată în prima parte a anului a fost cu 17% mai mică faţă de cea livrată în aceeaşi perioadă a lui 2008. Principala cauză este reprezentată de întârzierea cu câteva luni a proiectelor anunţate. Dintre spaţiile care au fost livrate în primul semestru, au fost ocupate aproximativ 40%, ceea ce a creat o piaţă favorabilă şi pentru chiriaşii care doresc suprafeţe de mari dimensiuni, la standarde ridicate de calitate.
În prezent, stocul de birouri din Bucureşti se ridică la o valoare de 2,1 milioane de metri pătraţi construiţi. În noile condiţii de piaţă, rata totală de neocupare din office-ul bucureştean se ridică la 11%, ceea ce reprezintă un declin de 4,5% faţă de trimestrul al patrulea din 2008. Ca urmare, în primul semestru chiriile solicitate au scăzut cu 10-15% pentru toate tipurile de clădiri, în toate zonele oraşului, îndeosebi în cele periferice. 

Sfârşitul crizei nu este departe

În ciuda declinului semnificativ ce afectează piaţa locală de spaţii de birouri, la nivel european există şi semnale pozitive. „Ritmul de deteriorare a economiilor europene a încetinit şi datele arată că atmosfera generală se îmbunătăţeste”, subliniază autorii studiului. Astfel, Indexul Pieţei Europene a Investiţiilor a crescut uşor, cu 2%, aceasta fiind prima apreciere înregistrată în ultimii aproape doi ani. Investitorii care dispun de lichidităţi se orientează spre proprietăţi de calitate, iar vânzătorii ies din apatie şi arată interes faţă de preţurile oferite. „Sfârşitul crizei nu este departe, însă relansarea reală a activităţii pare să fie un proces de durată”, estimează analiştii BNP Paribas. Piaţa închirierilor de spaţii de birouri va avea în continuare de suferit, cel puţin în 2010. Pe de altă parte însă, o ascensiune treptată a pieţei investiţiilor este de aşteptat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite