Începe bătălia pentru cotele de lapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micii fermieri sunt cei mai interesaţi să-şi vândă dreptul de a comercializa lapte pe piaţă Deşi abia şi-au luat cota gratuită de lapte, mulţi dintre ţărani se gândesc deja să

Micii fermieri sunt cei mai interesaţi să-şi vândă dreptul de a comercializa lapte pe piaţă

Deşi abia şi-au luat cota gratuită de lapte, mulţi dintre ţărani se gândesc deja să scoată bani din dreptul de a vinde produsul pe piaţă. Asta pentru că investiţiile pe care trebuie să le facă pentru a respecta normele europene de calitate sunt destul de greu de suportat.

Pe piaţa de profil a început agitaţia, pentru că micii fermieri vor să vândă cât mai scump, însă marile ferme nu sunt dispuse, deocamdată, să ofere preţul cerut. La Departamentul de Administrare a Cotei de Lapte (DACL) Teleorman, circa 100 de ţărani s-au interesat deja de vinderea cotei, cu toate că distribuţia drepturilor a început abia la 1 aprilie. Deocamdată au fost emise 6.000 de decizii pentru livrări către procesatori, alţi 15.900 de mici fermieri urmând să primească deciziile de cotă în sat, la primărie. Mulţi şi-au luat deja Formularul de transfer şi se interesează cu cât ar putea să vândă dreptul de cotă. "Nu există un preţ stabil. Oamenii vin, sunt nedumeriţi, nu ştiu cum se face vânzarea. Unii au vândut deja vaca şi vor să lase cota de lapte vecinului", spune Dănuţ Stănculea, directorul DACL Teleorman. Preţul european, 0,28 - 0,30 euro, li se pare ridicat fermierilor cumpărători. "Speră să scape mai ieftin", apreciază Stănculea. Deşi deocamdată nu a fost făcută nicio tranzacţie, primii care vor vinde cota de lapte vor fi ţăranii cu una - două vaci. Pe la porţile oamenilor au început deja să bată samsari care adună cota de lapte pentru a o revinde în profit.

Investiţiile pentru un produs de calitate, greu de amortizat

Integrarea a venit cu noi cerinţe privind calitatea laptelui. Pentru a fi conform normelor europene, acesta trebuie muls cu instalaţii şi răcit imediat în tancuri frigorifice. Aşa trebuie să ajungă până la unităţile de procesare. La noi, 15% din laptele produs e neconform, iar procesatorii vor fi obligaţi, peste un an şi jumătate, să nu mai prelucreze lapte neconform. Pentru că nu au bani pentru investiţiile necesare, micii fermieri vor fi împinşi să-şi vândă cota. "Procesatorii au început deja să le ceară fermierilor analize şi respectarea conformităţii", spune Dănuţ Stănculea.

Ion Stan a avut o fermă de 17 vaci la Bod, în judeţul Braşov. Recent a vândut toate vacile unui fermier mai tânăr, deşi era crescător de animale din tată-n fiu. Chiar cu 17 vaci şi bază furajeră, pentru că proprietarul deţine şi 20 ha de teren, ferma nu era profitabilă. "N-avem preţ la lapte, primim 0,78 lei pe litrul de lapte cu 4,1% grăsime, iar în supermarket procesatorii vând cu 3 lei laptele cu 1,8% grăsime. Ăsta e preţul pentru laptele de iarnă, că vara scade cu 20%, la 0,58 lei litrul. În comună nu te lasă să circuli, ANSV-ul ne rupe cu legile lor. Dacă pe vremea lui Ceauşescu cu banii pe un litru de lapte luai 6 kg de tărâţe, acum abia dacă cumpăr 1 kg de tărâţă", povesteşte dl Stan. A cumpărat instalaţie de muls, dar subvenţiile pe care statul le-a dat pentru instalaţiile de muls şi tancurile de răcire s-au dus în buzunarele comercianţilor: "subvenţia a majorat preţul unei instalaţii de muls la 3.700 de lei, iar fermierul a dat tot atât cât ar fi dat înainte de subvenţie".

Cota de lapte, asigurată de jumătate din efectivele de vaci

România are o cotă de lapte de 3 milioane tone, două milioane pentru vânzări directe, un milion pentru livrări către procesatori. Avem un milion de exploataţii, cu 1,7 milioane de vaci. Cota de lapte obţinută la Bruxelles poate fi asigurată de 800.000 de vaci, apreciază Lucian Elisei, directorul DACL. Ce-o să se întâmple cu restul? Pot fi crescute pentru carne, sugerează autorităţile. Polonia, care are 30 milioane de locuitori, are o cotă de lapte de 8,5 milioane tone. Ungaria, cu numai 10 milioane de locuitori, are o cotă de aproape 2 milioane tone.

Cota se poate vinde sau închiria

Ţăranul care doreşte să vândă cota trebuie să vină împreună cu cumpărătorul la centrele DACL, unde va completa un Formular de transfer, explică Lucian Elisei. Acesta nu este un contract de vânzare-cumpărare, doar o înregistrează administrativ. Cumpărătorul trebuie să fie din aceeaşi regiune (una din cele şapte zone de dezvoltare regională). Transferul de cotă poate fi temporar - pentru un an de cotă -, ceea ce echivalează cu o închiriere, sau definitiv.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite