Încălzirea prin pardoseală, asalt asupra caselor noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezenţa acestor sisteme în apartamentele vechi este sporadică. Încălzirea prin pardoseală este soluţia modernă pentru un confort termic care să îi mulţumească chiar şi pe pretenţioşi.

Iar toate ofertele din această piaţă au o ţintă comună: casele noi. „Trendul este ca sistemele să fie instalate în aceste locuinţe. N-am avut nicio comandă pentru apartamente”, spune Nicolae David, director general Euronom System.

Pentru condominii este indicat să apelaţi doar la sisteme pe bază de apă. Cele electrice sunt imposibil de montat, potrivit lui Sabin Cernea, director general Carpat Service.

La sistemele pe bază de apă, placa cu nuturi pe care era montată instalaţia este absentă şi se reduce mult grosimea întregului sistem. În aceste cazuri, vecinul de dedesubt va beneficia şi el de pe urma investiţiei dumneavoastră. Placa sus-menţionată avea rolul de a împiedica dispersia în jos a căldurii.

Cele mai ieftine variante de încălzire

Aceste sisteme de alimentare cu agent termic prin podea sunt de multe ori asociate şi cu surse alternative de producere a energiei.

Dacă sistemului i se ataşează şi panouri solare, valoarea facturii la energie va fi aproape de zero. Cele mai ieftine variante de încălzire prin pardoseală costă puţin sub 20 de euro pe metru pătrat.

Indicate tot timpul anului

Sistemele de încălzire prin pardoseală pe bază de apă pot fi folosite şi în timpul verii. Evident, în această perioadă, pentru un plus de răcoare. Pompaţi în instalaţie apă rece şi obţineţi astfel o temperatură de 18 grade în cameră.

Elena Istrate, de la LK Systems, precizează că sistemele de încălzire prin pardoseală au cinci elemente de bază. Primul îl reprezintă suportul de conducte, respectiv placa cu nuturi din polistiren, lemn, aluminiu sau oţel.

Urmează conducta din polietilenă în general, distribuitoarele prin care se controlează debitul în circuit, grupul de pompare şi termostatele. Grosimea sistemului atinge în medie 10 centimetri.

Pentru apartamente este recomandată o înălţime de circa doi centimetri. Montarea durează câteva zile, dar în cazul în care apelaţi la o şapă pentru menţinerea căldurii mai mult timp, trebuie să mai aşteptaţi o lună şi jumătate pentru a fi siguri că aceasta s-a uscat suficient. Cu cât izolaţia casei este mai bună, cu atât sistemul este mai eficient.

 „Chiar dacă sistemul poate fi montat şi individual, este indicat să apelaţi la specialişti şi să se folosească ulterior de garanţii. Costurile de montare reprezintă însă  circa 25% din costurile totale”, sfătuieşte Cernea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite