Impozitul minim, pus sub semnul întrebării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici Finanţele, nici ANAF nu au date care să demonstreze că acest impozit este necesar. Instituţiile nu deţin, încă, cifrele care să demonstreze că impozitul minim a fost oportun, în condiţiile în care presiunea asupra eliminării acestui bir creşte.

Potrivit unui studiu - numit „de impact“ şi realizat de Ministerul de Finanţe - peste 100.000 de firme care au afaceri, în medie, de 200 de euro pe lună, se vor închide după introducerea impozitului minim.

Acesta a fost instituit pe baza analizei activităţii economice din 2007 şi 2008, ani de creştere economică, ignorându-se efectele pe care actuala criză le va avea asupra firmelor. Un argument invocat de Finanţe a fost acela că din cele peste 600.000 de firme înregistrate, peste 39% au declarat că au pierderi.

Din totalul celor care sunt pe minus, 80% sunt microîntreprinderi, iar aproximativ 100.000 au raportat cifre medii de afaceri de 8.000 de lei pe an, adică 2.500 de euro la cursul din perioada 2007-2008. Concluzia Finanţelor este că aceste firme nu-şi declară profitul - deci fac evaziune fiscală, în condiţiile în care continuă să funcţioneze şi să plătească salarii.

Acest studiu, însă, nu poate fi numit unul „de impact“, de vreme ce nu a măsurat efectul aplicării impozitului minim, ci comportamentul de plată al firmelor.

Ministrul IMM-urilor se disculpă

Ministrul pentru IMM-uri, Constantin Niţă, şi-a asumat paternitatea impozitului forfetar, impus pentru taxarea activităţii economice în unele sectoare. Ceea ce a ieşit – impozit minim pe cifra de afaceri – nu mai este vina ministrului, reiese din declaraţiile acestuia.

„Unii m‑au acuzat că sunt cel care a introdus impozitul forfetar şi vreau să fac o remarcă: da, eu l-am introdus în planul de guvernare, dar era impozit forfetar pe activitate, se referea la activităţi precum tutun, alcool şi produse petroliere“, a declarat, ieri, ministrul Niţă într-o conferinţă de presă.

Impactul se va măsura mai târziu

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, săptămâna trecută, că introducerea impozitului minim a fost o greşeală, spunând că politica fiscală trebuie să se concentreze şi pe stimularea economiei, nu doar pe colectarea impozitelor.

Ieri, premierul Emil Boc a reacţionat, precizând că Guvernul va lua o decizie în privinţa impozitului minim după ce va analiza impactul introducerii acestuia.

„Aşteptăm evaluarea impactului acestui impozit şi atunci vom face publice concluziile noastre“, a declarat Boc, în condiţiile în care orice măsură de natură fiscală cere o astfel de analiză înaintea introducerii ei.

Primele cifre arată doar efecte negative

Teoretic, 25 iulie este primul termen de plată al acestui impozit de către companii. „Este prematur să vorbim despre rezultate după două luni de la aplicarea impozitului minim“, a declarat, pentru „Adevărul“, Dragoş Doroş, director în Ministerul de Finanţe. Potrivit unei analize a Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), în primele cinci luni s-au lichidat peste 13.500 de firme, iar peste 21.000 au fost radiate.

Înmatriculările de PFA (persoane fizice autorizate) s-au majorat cu 32,7% faţă de primele cinci luni din 2008, iar înregistrările de SRL (societate cu răspundere limitată) au scăzut cu 39,6%. Analiza CNP remarcă faptul că dificultăţile actuale de ordin economic au afectat, în primul rând, comportamentul întreprinzătorilor, care nu au mai optat în aceeaşi proporţie pentru noi afaceri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite