Importurile au început să scadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea în euro a mărfurilor aduse de peste graniţă era, în octombrie, cu aproape 2% mai mică decât în luna anterioară. În premieră după mulţi ani de creşteri spectaculoase, importurile s-au compactat, pe fondul scăderii cererii interne. Decalajul faţă de exporturi e încă ridicat.

În luna septembrie, importurile însumau 5,253 milioane de euro, în creştere cu peste 20% faţă de august; în octombrie, valoarea totală a fost de 5,229 milioane de euro, în scădere cu 1,8% faţă de septembrie.

Aceasta este o adevărată premieră statistică, într-o ţară eminamente importatoare, ai cărei agenţi economici importă până şi produse care se fabrică în mod tradiţional pe teritoriul propriu!

Interesant este că în structura pe categorii a importurilor nu s-a schimbat mai nimic, în octombrie faţă de septembrie, ceea ce ne conduce la concluzia că reducerea valorică s-a resimţit, în mod egal, în toate sectoarele de activitate.

În condiţii normale, reducerea importurilor, combinată cu creşterea exporturilor, este o veste cât se poate de bună, dar în actualele condiţii nu putem decât să consemnăm o nesănătoasă compactare a cererii interne.

Creşterea exporturilor, tot mai timidă

Un alt semnal îngrijorător vine din evoluţia exporturilor: potrivit datelor raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS), în octombrie creşterea exporturilor a fost de 9,5% faţă de septembrie, după ce în luna anterioară avansul era de peste 24% faţă de august.

Deficitul comercial creşte cu două cifre

Decalajul dintre importuri şi exporturi – deficitul comercial – a fost în perioada ianuarie-octombrie de 19,19 miliarde euro, în creştere cu 11,2% faţă de perioada similară din 2007, potrivit INS.

Exporturile realizate în perioada ianuarie-octombrie au totalizat 29 miliarde de euro), în timp ce importurile au totalizat 48,2 miliarde euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite