Imperial Tobacco nu renunţă la încercarea de preluare a Altadis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Altadis a contactat cel mai mare producător mondial de tutun, Altria, pentru achiziţionarea Imperial Tobacoo Producătorul britanic de ţigarete Imperial Tobacco nu vrea să renunţe la

Altadis a contactat cel mai mare producător mondial de tutun, Altria, pentru achiziţionarea Imperial Tobacoo

Producătorul britanic de ţigarete Imperial Tobacco nu vrea să renunţe la încercarea de preluare a rivalului său, compania spaniolă Altadis. La sfârşitul săptămânii trecute, Imperial a oferit 11,5 miliarde de euro pentru tot pachetul de acţiuni al producătorului spaniol, însă boardul de conducere al Altadis a respins în unanimitate oferta sub pretextul că este prea mică.

Imperial Tobacoo, ce produce ţigaretele Davidoff şi Golden Virginia, a firmat că va plăti 45 de euro pentru fiecare acţiune a Altadis, fără a mai pune la socoteală dividendele de 50 de eurocenţi pe acţiune plătiţi pe data de 15 martie. Compania spaniolă este liderul mondial în distribuţia de trabucuri, în special datorită colaborării cu compania cubaneză Habanos, producătorul trabucurilor Cohiba, Montecristo şi Partagas. Altadis a raportat pentru anul trecut vânzări de trabucuri în valoare de aproape 900 milioane de euro. Cu toate acestea, a avut vânzări foarte slabe în Spania, de când guvernul a interzis fumatul în birouri şi locuri publice, acum un an. În plus, brandurile companiei spaniole au pierdut teren în faţa unora ca Winston, produs de Japan Tobacco, şi Pall Mall, marcă a British American Tobacco. Profitul Altadis a avut de suferit după ce taxele din ce în ce mai mari impuse de guvernul spaniol au ajuns să totalizeze 82% din preţul pachetului de ţigarete, scrie "The New York Times".

Oferta Imperial nu este suficient de mare

Câştigul pe anul trecut a cunoscut un declin de 21,5%, vânzările la ţigarete au scăzut cu mai mult de 12%, iar cele de trabucuri cu 5%. În timp ce veniturile Altadis au ajuns anul trecut la abia 12,4 miliarde de euro, cele ale Imperial Tobacco au ajuns la peste 17 miliarde de euro. Cu toate acestea, producătorul spaniol de ţigarete are cu mult mai mulţi angajaţi decât cel britanic. Altadis numără 27.437 de angajaţi, iar Imperial Tobacco, 14.500 de angajaţi. Suma pe care Imperial a oferit-o pentru Altadis este cu 18% mai mare decât valoarea de piaţă a producătorului spaniol. Mişcarea companiei britanice vine la doar o lună de la preluarea pentru 1,9 miliarde de dolari a unui alt producător de ţigarete, Commonwealth Brands, din SUA.

Preluarea Altadis ar reprezenta cea mai mare tranzacţie de acest fel din istoria Europei. Dacă cele două grupuri vor cădea la învoială, tranzacţia va da naştere celui de-al patrulea cel mai mare producător de ţigarete din lume. Însă conducerea Altadis afirmă că oferta Imperial nu reflectă valoarea strategică a companiei pe care o conduc, dar şi creşterea viitoare. Totuşi, reprezentanţii Imperial au afirmat că nu renunţă la încercarea de achiziţie a Altadis şi că sunt la curent cu decizia boardului director al producătorului spaniol de ţigări, transmite Bloomberg.

Industria mondială de tutun are nevoie de consolidare

Până atunci, Imperial Tobacco îşi consolidează poziţia pe piaţă pe spuza speculaţiilor conform cărora Altria Group, compania ce deţine Philip Morris International, ar fi primit o cerere de colaborare din partea Altadis pentru preluarea Imperial Tobacco, relatează "El Economista", citat de AFP. Acţiunile Imperial Tobacco au crescut cu 4,9% după aflarea veştii. Compania americană Altria este cel mai mare producător mondial de tutun, cu o valoare de piaţă de aproximativ 150 miliarde de euro, iar o ofertă de preluare a Imperial ar risipi îndoielile autorităţilor antitrust în cazul în care o eventuală înţelegere ar fi încheiată după ce Imperial Tobacco preia Altadis. Oferta de preluare a producătorului spaniol de tutun din partea companiei britanice forţează divizia Philip Morris a Altria să ia o decizie rapidă dacă doreşte să-şi mărească portofoliul de acţiuni cu cele ale Imperial.

Încercarea Imperial Tobacco de a prelua producătorul spaniol de ţigări reprezintă un semn că industria mondială de tutun are o nevoie dramatică de consolidare. Speculaţiile de preluare au înconjurat majoritatea companiilor producătoare de tutun, după ce Japan Tobacco a oferit aproape 11 miliarde de euro pentru compania rivală Gallaher, înţelegere ce se va finaliza în luna aprilie.

Şi British American Tobacco este interesată de Altadis

Trendul consolidării industriei ajută companiile producătoare de tutun să-şi reducă costurile şi să-şi mărească marginile profitului, pe măsură ce condiţiile de afaceri devin din ce în ce mai dure. Asta, mai ales după ce majoritatea guvernelor vestice au adoptat legi care interzic fumatul în locuri publice, în restaurante şi au mărit taxele pentru produsele din tutun. Cândva, preşedintele executiv al Imperial Tobacco, Gareth Davis, a afirmat că sectorul de tutun are nevoie de consolidare şi că este de aşteptat ca primii şase producători mondiali de tutun să devină într-o zi doar patru. O posibilă contopire a Altadis cu Imperial, dar şi cea deja făcută dintre Japan Tobacco şi Gallaher vor lăsa în urmă doar patru producători importanţi de ţigări.

Ceilalţi doi sunt British American Tobacco (BAT), despre care s-a afirmat că ar fi interesat de achiziţionarea Altadis, şi Philip Morris International de la Altria. Acesta din urmă ar putea lua foarte în serios o posibilă ofertă pentru Imperial Tobacco, deoarece această tranzacţie i-ar oferi acces pe pieţele europene în care nu are încă un rol major, cum ar fi Marea Britanie şi Irlanda. Sau, dacă va încerca să achiziţioneze Imperial printr-un parteneriat cu Altadis, unele unităţi ale Philip Morris ar putea fi suspectate de încălcarea legilor antitrust. Printre acestea se numără şi cea din Germania.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite