Împarte banii jumi-juma cu Ion Ţiriac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a fondat grupul de firme Tester-Casa Auto la Iaşi, Bogdan Piţigoi a fuzionat cu Ţiriac Auto, devenind partenerul egal al fostului tenismen pe zona Moldovei. A fost primul distribuitor privat de produse alimentare din Moldova. Astăzi nu mai vinde biscuiţi, ci maşini de lux, fiind partener în afaceri cu Ţiriac.

Poartă costume scumpe, este mereu la patru ace şi conduce maşini de peste 50.000 de euro. Vine la birou când la volanul unui Volvo, când într-un Mercedes... Se mai urcă şi în Ford sau Mazda, însă în Mercedes... spune că e cel mai bine. În anii ’90, Piţigoi făcea distribuţie de produse alimentare şi bere. Astăzi, deţine grupul Tester – Casa Auto, importator al mărcilor Volvo, Mercedes, Land Rover, Mazda, Ford Hyunday, Mitsubishi sau Jeep.

Bogdan Piţigoi a fost primul distribuitor privat din zona Moldovei. Exista sistemul de vânzare angro, însă Piţigoi a sesizat nişa pe această piaţă: distribuţia directă către clienţi.

Astfel, Tester devenea  prima firmă din regiune care făcea distribuţie. Ca agent comercial, începi să înveţi cum se vinde o marfă, ce este un adaos comercial, ce strategii de vânzare trebuie să aplici şi... parcă nu îţi mai vine să mai munceşti pentru alţii. Vrei să aplici ce ai învăţat la businessul tău. Aşa că Bogdan Piţigoi şi-a deschis în 1994 trei magazine non-stop. Treburile mergeau strună, însă Piţigoi îşi dorea mai mult decât un chioşc cu eugenii, ţigări şi baterii de casetofon.

„Sunt partener cu un gigant“

În 1996, piaţa textilelor era în plină expansiune, cu precădere piaţa de lohn. România avea cea mai ieftină forţă de muncă din Europa, aşa că Piţigoi s-a apucat de producţie în sistem Lohn. Business mare, cu 700 de angajaţi.

Pasiunea pentru confecţii haine îi va da impulsuri şi mai târziu, însă Piţigoi simţea fiecare oportunitate de business cu o precizie de ceasornic. În 1998 şi-a făcut o firmă de construcţii. N-a construit case, nici blocuri, ci clădiri de birouri. Nu erau la modă astfel de proiecte, însă s-au dovedit a fi la mare modă câţiva ani mai târziu, când Piţigoi a închiriat clădirile respective multinaţionalelor care au dat năvală în ţară la sfârşitul anilor ’90.

În 1999, Bogdan Piţigoi a început să vândă Ford. Treptat, de la an la an, Tester Grup şi Casa Auto SRL au crescut suficient de mult încât să trezească interesul rechinilor mai mari de pe piaţa de profil. Astfel, în 2005, Ţiriac s-a arătat interesat de 50% din acţiunile celor două companii deţinute de Piţigoi.

“Le-am creat, le-am crescut şi când s-au făcut mari... le-am împărţit cu Ţiriac”, povesteşte amuzat afaceristul ieşean.  Menţionam mai sus că pasiunea pentru domeniul confecţiilor nu-l va părăsi pe Piţigoi, chiar dacă în 1996 nu făcea decât lohn.

Caremil Impex, o fabrică de confecţii construită la Roman, are peste 500 de angajaţi şi este profitabilă. Caremil a lansat pe piaţă o marcă proprie de îmbrăcăminte, “Sense”, prezentă în 15 magazine proprii din ţară, şi a îmbrăcat lotul olimpic român prezent la Olimpiada de la Beijing de anul acesta. 

Se dă cu Harley-ul prin Iaşi

Căsătorit, doi copii, partener de afaceri cu Ţiriac... Deh, are 39 de ani şi mai mult timp pentru plăcerile vieţii. Plăceri care pentru Bogdan Piţigoi înseamnă automobilism, schi şi motociclete. A schimbat câteva motoare, până a ajuns astăzi să deţină un Harley Davidson la coarnele căruia îşi mai face apariţia la serviciu.

“Sunt campion naţional la karting, am alergat şi la raliuri, însă fără rezultate spectaculoase”, se mândreşte Bogdan Piţigoi. Prietenii lui Bogdan îl bârfesc ca fiind zgârcit. Întrebat despre acest aspect, face o pauză, zâmbeşte forţat şi spune: sunt un tip chivernisit. Dacă eşti risipitor, nu ai cum să reuşeşti în afaceri, spune Piţigoi.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite