Sectorul IT, în cădere liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sectorul IT, în cădere liberă
Sectorul IT, în cădere liberă

Cheltuielile din domeniul IT din România vor scădea în acest an cu peste un miliard de lei faţă de anul trecut, ca urmare a crizei financiare, potrivit unui studiu al companiei de cercetare IDC.

Cheltuielile din sectorul IT din România vor atinge, în acest an, valoarea de 5,5 miliarde de lei, în scădere cu 1,2 miliarde de lei faţă de anul 2008, informează un studiu realizat de IDC. „În ţara noastră, cheltuielile per capita cu IT-ul se situează sub 200 de euro, în timp ce în Ungaria acestea sunt între 200 şi 400 de euro‟, explică Laurenţiu Popescu, country manager IDC.
O explicaţie ar fi faptul că avem încă o rată de pentrarea a internetului destul de mică. Mulţi români care locuiesc la ţară sau în suburbii nu au acces la internet, potrivit lui Varujan Pambuccian, membru al Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din Camera Deputaţilor. „Creditul a fost mult timp motorul creşterii economice, iar retailerii s-au bazat pe acest lucru şi în 2009, însă s-au înşelat, vânzările magazinele tradiţionale au scăzut‟, explică Pambuccian. Companiile de IT&C mari şi-au îndreptat atenţia spre online, însă trecerea spre online a fost atipică. „Deşi magazinele tradiţionale şi-au deschis şi reprezentanţe virtuale, oamenii se duceau în magazinele mari, se uitau la produse, dar cumpărau tot online‟, adaugă el.

Investiţii în tehnologie

În acelaşi timp, contribuţia domeniului IT la Produsul Intern Brut (PIB) va scădea în 2009 la 1,1%, de la 1,3%, anul trecut.
De la sfârşitul lui 2008 până la finele lui 2013, investiţiile în IT vor creşte cu 7% pe an, în timp ce avansul PIB-ului va fi de numai 2,7% pe an. Activitaţile legate de IT vor genera taxe la bugetul de stat de 1,1 miliarde de lei în 2009. În următorii patru ani, acestea vor genera către bugetul de stat mai mult de 1,7 miliarde de lei în taxe şi impozite nete anuale.

Criza a redus numărul firmelor de IT

Şi numărul companiilor din industria de profil este pe o pantă descrescătoare. În 2009 avem un număr de 1.651 de firme, cu 23 mai puţine faţă de anul trecut. Totuşi, de anul viitor, numărul companiilor din industria IT va creşte exponenţial, urmând ca în anul 2013 să avem aproape 1.860 de companii. Totodată, forţa de muncă în sectorul IT a scăzut considerabil. Mai precis, anul acesta avem cu peste 1.200 mai puţini angajaţi ca în anul 2009. În prezent, în industria de profil activează 44.358 de persoane. Jucătorii din piaţă sunt, însă optimişti şi spun că de anul viitor, angajările în IT vor creşte. "Până în anul 2013, numărul salariaţilor va creşte cu 7,4% în fiecare an", se mai arată în raportul IDC.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite