IKEA mizează pe 2,5 milioane de vizitatori în primul an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebra companie suedeză a deschis, ieri, porţile primului magazin de mobilă din România, în nordul Capitalei Românii curioşi au uitat ieri de picurii de ploaie şi au venit, cu mic, cu

Celebra companie suedeză a deschis, ieri, porţile primului magazin de mobilă din România, în nordul Capitalei

Românii curioşi au uitat ieri de picurii de ploaie şi au venit, cu mic, cu mare, să viziteze primul magazin IKEA din România, situat în zona comercială Băneasa, din Capitală. Cei mai fericiţi vizitatori ai centrului comercial erau, de departe, copiii, jucăriile putând fi testate, înainte de a fi şi cumpărate.

În fapt, acest lucru este valabil pentru toate cele 7.000 de produse comercializate în România de suedezii de la IKEA. În buna tradiţie suedeză, inaugurarea primului magazin din România, ca peste tot în lume, s-a realizat prin tăierea unui buştean. "Am venit din curiozitate", susţinea o bătrânică care aştepta cu nerăbdare să păşească înăuntru. Alţii însă ştiau ce înseamnă IKEA şi veniseră special pentru a face cumpărături, astfel că, după numai 30 de minute de la deschiderea magazinului, clienţii hotărâţi plecau deja cu coşurile pline.

Ce aduce însă IKEA diferit faţă de celelate firme prezente pe piaţa românească? "Un procedeu unic de a face cumpărături", spune Mihaela Mureşan, marketing manager IKEA România. Înainte de a începe un tur prin magazin, fiecare client primeşte la intrarea în magazin o sacoşă, un creion şi pliante de prezentare, recomandările din broşuri fiind însoţite de o rubrică specială numită Notiţe, unde aceştia îşi notează rândul şi secţiunea de prezentare a produselor, pentru ca ulterior să le poată ridica din zona de Autoservire. Eticheta fiecărui produs conţine toate informaţiile de care un potenţial cumpărător are nevoie. Toate produsele IKEA au termen de garanţie care variază de la 1 la 25 de ani, în funcţie de categoria din care fac parte. În plus, indiferent de motiv, acestea pot fi returnate în cel mult 90 de zile de la data cumpărării. Pentru a beneficia de garanţie, clientul trebuie să prezinte bonul de casă sau factura fiscală a produsului cumpărat.

Vânzări de 40 de milioane de euro, estimate pentru 2007

România este cea de-a 35-a ţară în care IKEA deschide un magazin, iar centrul din ţara noastră este cel de-al 353-lea. La baza deciziei de a intra pe piaţa românească a stat creşterea economică înregistrată în ultimii ani, precum şi recenta integrare în Uniunea Europeană. De la începutul anului până în prezent au fost deschise în total 16 magazine IKEA în întreaga lume. În 2006, numărul vizitatorilor a urcat cu 11 procente, până la 500 de milioane, în timp ce cifra de afaceri a atins în perioada septembrie 2005 - august 2006 valoarea de 17,5 miliarde de euro. Aproximativ 5% din cele 7.000 de produse comercializate sunt produse pe plan local, IKEA având în România circa 50 de furnizori, care realizează în jur de 500 de articole prezente pe rafturilor tuturor magazinelor IKEA din lume. "Marca IKEA este deja prezentă în România de câţiva ani buni, pe divizia de producţie, România fiind un important furnizor pentru magazinele IKEA din întreaga lume.

Deschiderea magazinului de astăzi, primul din ţară, este aşadar o continuare firească a acestei prezenţe", a declarat Hans Skalin, Supervisory director Inter IKEA Systems. Pentru programele de training desfăşurate în ţări precum Olanda, Suedia, Grecia sau Germania, compania a cheltuit între 200.000 şi 400.000 de euro. Reprezentanţii companiei estimau că 10.000 de vizitatori vor trece pragul IKEA în prima zi de funcţionare, în timp ce la sfârşit de săptămână, în speţă sâmbătă, peste 50.000 de persoane vor alege să-şi petreacă o bună parte din timp în incinta magazinului. Vânzările magazinului sunt estimate, pentru primul an de funcţionare, la circa 40 milioane de euro. Anterior, oficialii estimau 2,5 de milioane de vizitatori în primul an de funcţionare, dintre care un milion vor achiziţiona produse. IKEA mizează pe vizitori şi din afara Capitalei, în speţă din oraşele Ploieşti, Piteşti, Târgovişte şi Urziceni. De succesul acestui prim magazin depinde şi dezvoltarea ulterioară a conceptului IKEA pe piaţa autohtonă. Michael Lloyd, membru în consiliul de administraţie al Moara Trading SRL, compania care deţine franciza IKEA, în baza acordului cu Inter IKEA Systems B.V., a precizat ieri, că în următorii cinci ani, încă două sau trei magazine vor mai fi deschise pe piaţa românească.

"Intenţionăm să deschidem două-trei magazine în următorii cinci ani în România, iar în cel mai optimist scenariu vom ajunge la un număr de şapte-opt unităţi în oraşele mari", a spus Lloyd, cu ocazia deschiderii primului magazin Ikea din România, la Bucureşti. Printre oraşele vizate pentru extindere se numără Timişoara şi Iaşi.

Ce înseamnă conceptul IKEA?

Unic în lume, conceptul IKEA, presupune optimizarea costurilor de-a lungul întregului proces, începând cu proiectarea produselor, continuând cu producţia, transportul şi distribuţia şi până când ele ajung la consumator acasă. Parteneriatul cu consumatorul permite şi el reducerea costurilor, cumpărătorii alegând, transportând şi asamblând singuri piesele de mobilier. Gama de produse, unică în toate magazinele din lume, permite cumpărarea de volume mari de la furnizori şi realizarea economiilor.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite