Hoteluri noi de peste 600 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea unităţilor de cazare vor dispune de facilităţi care să susţină dezvoltarea turismului de business. Specialiştii din domeniul turismului consideră că anul 2008 va fi cel mai

Majoritatea unităţilor de cazare vor dispune de facilităţi care să susţină dezvoltarea turismului de business.

Specialiştii din domeniul turismului consideră că anul 2008 va fi cel mai prolific din punct de vedere al investiţiilor în unităţi noi de cazare. Datele statistice arată că, pe parcursul anului, vor fi derulate lucrări la peste 360 proiecte, plecând de la pensiuni rurale de 15 camere până la proiecte hoteliere complexe de peste 300 camere, centre de conferinţe şi expoziţionale independente, renovări şi modernizări.

Bucureştiul şi împrejurimile lui rămân printre prio-rităţile investitorilor din turism, urmate îndeaproape de Braşov, Cluj, Sibiu, Timişoara, Târgu Mureş, Arad, Iaşi, Constanţa, Satu Mare, Baia Mare şi Craiova. Tendinţa înregistrată încă de acum câţiva ani privind creşterea numărului de construcţii de hoteluri în Capitală, dar şi în restul ţării continuă să se înregistreze şi în 2008.

"Acest an va fi cel mai prolific de până acum privind investiţiile în domeniul turismului, oricare ar fi segmentul abordat, aceeaşi tendinţă urmând să o identificăm şi în anii următori, până la finalul deceniului", apreciază Paul Mărăşoiu, consultant Peacock Hotels.


Anul acesta se vor deschide peste 20 de hoteluri, majoritatea dintre acestea aparţinând brandurilor Radisson (hotel de cinci stele care se va deschide în aprilie şi va depăşi Marriotul ca număr de camere), Ramada, Golden Tulip sau Continental.


În afară de noul hotel Ramada din Bucureşti care se va deschide în luna februarie a acestui an şi va încheia lista celor trei unităţi din Capitală, brandul Ramada va fi prezent începând din acest an şi în Iaşi, Braşov şi Cluj. Lanţul de hoteluri Golden Tulip va deschide în acest an şase hoteluri, în Bucureşti, Braşov, Sibiu, Cluj şi în alte două locaţii. În Braşov se va deschide în acest an şi hotelul Ciucaş, de 250 de camere, care va fi clasificat la cinci stele.


O investiţie de aproximativ 68 milioane de euro a fost anunţată pentru realizarea unui proiect care va cuprinde şapte hoteluri Ibis în perioada septembrie 2008 - mai 2010 în Timişoara, Târgu Mureş, Sibiu, Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca şi Iaşi.


2008, anul extinderii lanţurilor hoteliere în provincie


Lanţurile hoteliere încep să îşi îndrepte atenţia mai ales spre provincie. Totuşi, piaţa hotelieră din Capitală va avea o capacitate cu 50% mai mare ca urmare a deschiderii la capacitate totală a Rin Grand Hotel de patru stele şi a fostului hotel Bucureşti care va fi operat sub brandul de cinci stele Radisson SAS. Acestea vor aduce aproximativ 2.000 de camere de patru şi cinci stele pe piaţă.


Deschiderile Ramada şi Golden Tulip din Timişoara sunt programate pentru următorii doi-trei ani. De asemenea, şi omul de afaceri sibian Ilie Carabulea se pregăteşte să dezvolte un hotel în Timişoara, iar unitatea de cazare din oraşul de pe Bega a fraţilor Cristescu va fi reclasificată în acest an la patru stele.
În Sibiu, hotelul Golden Tulip va avea circa 150 de camere, iar Continental Boulevard Sibiu va avea 135 de camere. În fosta capitală culturală europeană au mai anunţat investiţii în hoteluri mai multe companii locale precum Euroil.


"În domeniul investiţiilor în turism, abia de acum vom asista la consolidarea pe piaţa locală a marilor dezvoltatori şi finanţatori străini de proiecte, iar în domeniul operării hoteliere, alături de lanţurile hoteliere internaţionale prezente deja prin contracte de management sau franciză, sunt încă nume mari care au definit deja raporturi cu proiecte în derulare", mai spune Mărăşoiu.


Modernizări de peste 20 milioane de euro în staţiunile balneare


Acţionarii societăţilor de turism balnear alocă fonduri din ce în ce mai mari modernizării unităţilor de cazare, dar şi de tratament, unele investiţii fiind proprii, altele pe proiecte SAPARD. "În Sfântu Gheorghe se vor aloca trei milioane euro pentru hotelul Oltul, hotelul Tuşnad din staţiunea cu acelaşi nume va investi, în 2009, circa cinci milioane de euro.

Tot în Tuşnad este anunţată o investiţie nouă, pe malul lacului, într-un hotel de 3 stele, de peste cinci milioane valoare. De asemenea, membrii patronatului balnear au anunţat un nou complex de agrement în Braşov, complexul Acva-vita, de peste trei milioane euro", ne-a declarat Nicu Rădulescu, preşedintele OPTBR (Organizaţia Patronatului din Turismul Balnear din România). Investiţii mai sunt şi la hotel Brădet din Sovata, hotel Cozia şi Căciulata din Călimăneşti, la Pucioasa şi Covasna.


"Staţiunile balneare vor intra progresiv în ample procese investiţionale, din NV către SE, domeniul schiabil se extinde major şi odată cu acesta apar noi areale turistice, continuând însă investiţiile în cele existente. Se investeşte în continuare, cu mai mult discernământ şi cu restricţii, în Delta Dunarii, apar investiţii interesante pe malul Dunării şi râurilor navigabile, în zonele lacustre şi continuă efervescenţa investiţională de-a lungul Rivierei româneşti unde, oricum, există concentrată peste 36% din capacitatea hotelieră a ţării", conchide consultantul Peacock.


>> Acest an va fi cel mai prolific de până acum privind investiţiile în domeniul turismului, oricare ar fi segmentul abordat
Paul Mărăşoiu
consultant hotelier

Construcţii anunţate:

Transilvania Development, proprietarul hotelului City Plaza (de patru stele) din Cluj-Napoca va investi aproape şase milioane de euro în extinderea unităţii cu încă 44 de camere, pe lângă cele 42 de camere.
Compania Mamaia SA, care deţine un hotel de cinci stele cu aceeaşi denumire, va investi peste două milioane de euro în construcţia, în aceeaşi staţiune, a unui hotel cu 40 de camere, care va fi clasificat la patru stele. Acesta va avea facilităţi de conferinţă, tratament şi restaurante.


Pe Calea Victorie nr 133-135 se ridică un hotel care va fi construit în parteneriat de către Poşta Română şi compania Comnord. Acesta va fi afiliat lanţului internaţional de cinci stele Le Meridien. Unitatea hotelieră va avea circa 300 de camere şi va fi inaugurată în mai puţin de trei ani. Valoarea investiţiei depăşeşte 200 milioane de euro.


Grand Hotel de Boulevard din Bucureşti, aflat de mai mulţi ani într-un proces de renovare, va fi redeschis şi clasificat la patru stele, în urma unei investiţii totale de 8,6 milioane de euro.
Firma CBC Development Design, din Cluj-Napoca, investeşte 12 milioane de euro într-un hotel de patru stele, care va fi amplasat într-un centru de business construit în parcul industrial Tetarom I din Cluj. Alte două hoteluri se vor dezvolta în Cluj în cadrul proiectelor imobiliare Atrium Center şi Global Plaza.


Lucian Grecu, acţionarul principal al hotelului Unirea (de trei stele) din Iaşi va investi circa 4,5 milioane de euro în renovări şi modernizări
Compania Calipso va începe în primăvara acestui an construcţia primului hotel de cinci stele din Oradea, valoarea investiţiei fiind estimată la circa zece milioane de euro.


Proprietarul City Grill, Dragoş Petrescu, va construi un hotel în Predeal, iar în Bucureşti intenţionează să administreze două unităţi, prima dintre ele urmând să fie construită pe o structură deja existentă, iar cealaltă să fie cumpărată
Copos va moderniza hotelul Sport din Poiana Braşov
Ciucaş din Poiana Braşov va fi redeschis şi va avea 250 de camere

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite