Hipermarketurile vor fi anchetate şi de parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor a aprobat, ieri, în unanimitate, înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind supermarketurile, astfel încât să se verifice acuzaţiile de monopol,

Camera Deputaţilor a aprobat, ieri, în unanimitate, înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind supermarketurile, astfel încât să se verifice acuzaţiile de monopol, concurenţă neloială şi taxe ascunse lansate în unele dezbateri publice.

Membrii Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare au explicat în solicitarea adresată conducerii Camerei Deputaţilor că au decis să creeze această comisie de anchetă "luând act de repetatele semnale şi dezbateri publice dintre marile lanţuri de supermarket şi producători autohtoni, în special de alimente".

Marile lanţuri comerciale "sunt acuzate de practici monopoliste, concurenţă neloială faţă de producători, abuz în stabilirea preţurilor alimentelor în cadrul hipermarketurilor autohtone şi de perceperea unor taxe ascunse, limitând astfel oferta de produse către populaţie", au mai precizat deputaţii.

Până în vară, deputaţii vor prezenta un raport

Potrivit cererii comisiei, ancheta va urmări şi modul de stabilire a preţurilor produselor din hipermarketuri, dar şi măsura în care se percep anumite "taxe ascunse". Un alt scop al anchetei va fi de a analiza impactul practicilor menţionate asupra producătorilor, furnizorilor şi consumatorilor şi de a cerceta cauzele care au dus la această situaţie.

Comisia este compusă din toţi membrii Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare şi va trebui să depună raport pe acest subiect până pe 10 iunie. Membrii comisiei economice ar urma să solicite informaţii autorităţilor publice competente: Consiliul Concurenţei, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerele Economiei şi Agriculturii, dar şi de la organizaţiile patronale şi sindicale care au reclamat practicile hipermarketurilor, şi nu în ultimul rând de la organizaţiile de retaileri cărora li se aduc acuzaţiile respective. Deputaţii intenţionează să efectueze şi vizite la sediile societăţilor comerciale implicate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite