Hidroelectrica, marele absent de pe bursa de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania este singurul producător care nu a vândut până acum nimic din producţia pe anul viitor, prin OPCOM Cel mai ieftin producător de electricitate al ţării, compania Hidroelectrica,

Compania este singurul producător care nu a vândut până acum nimic din producţia pe anul viitor, prin OPCOM

Cel mai ieftin producător de electricitate al ţării, compania Hidroelectrica, rămâne în continuare marele absent de la bursa de electricitate. Deşi jucătorii din piaţă se află în plină campanie de contractare a cantităţilor pe anul viitor, doar Nuclearelectrica şi cele trei complexuri energetice au vândut o parte din producţia pe 2008. Potrivit calculelor noastre, Hidroelectrica ar avea disponibile circa 4 TWh, adică tot necesarul lui ALRO pe un an.

De altfel, singurul moment în care Hidroelectrica a vândut energie în mod transparent, prin Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB) administrată de OPCOM, a fost în decembrie 2005, exact cu ocazia lansării acestei pieţe.

Cantităţile scoase atunci, cu livrare în anul următor, au fost foarte mici, de 315.000 MWh, adică circa 1,5% din producţia pe 2006 a companiei. Preţul încasat a fost, potrivit unor surse oficiale, de circa 130 lei/MWh. Un preţ foarte bun dacă ţinem cont că tot în 2006, însă prin negociere directă, Hidroelectrica îi vânduse curent lui ALRO, cel mai mare consumator de electricitate din ţară, la un preţ de 69 lei/MWh (24,57 dolari/MWh).

40% din producţia hidro, vândută pe termen lung

În luna martie a acestui an, ministrul economiei, Varujan Vosganian, afirma că, de la 1 ianuarie 2008, Hidroelectrica va fi singurul producător care va mai avea contracte încheiate în afara bursei.

Potrivit lui Vosganian, Nuclearelectrica nu va mai avea niciun contract moştenit de pe piaţa negocierilor directe, cele trei complexuri energetice Rovinari, Turceni şi Craiova vor avea doar "o cantitate marginală, de circa 0,8 TWh, care nu expiră la 1 ianuarie 2008", iar Hidroelectrica va avea o cantitate echivalentul a 8-9% din piaţă.

Contactat de "Adevărul", directorul general al Hidroelectrica, Traian Oprea, a refuzat să spună ce cantitate are disponibilă pentru anul viitor, urmând a fi scoasă pe bursă. "Sunaţi-mă peste o lună, după ce primesc raportul de la INMH. O zi bună!", a fost răspunsul lui Oprea.

După calculele noastre, făcute pe baza informaţiilor ministrului, reiese că Hidroelectrica ar mai avea contracte din urmă, încheiate prin negociere directă, de circa 6-7 TWh, reprezentând 40% din producţia medie a companiei. Hidroelectrica produce într-un an mediu hidrologic aproximativ 16 TWh (30% din producţia totală). Anul acesta producţia ar putea scădea sub 14 TWh, din cauza secetei, potrivit informaţiilor din piaţă.

Dacă pe piaţa reglementată, a consumatorilor captivi, va livra o cantitate similară cu cea de anul acesta, de circa 3 TWh, iar contractele de export se menţin la 2 TWh, rezultă clar că, dacă anul viitor va fi mediu din punct de vedere hidrologic, Hidroelectrica va rămâne cu 4 TWh disponibili, pe care trebuie să îi vândă pe bursă.

ANRE creează portiţe pentru "băieţii deştepţi"

În cel mai pesimist scenariu, că 2008 va fi la fel de secetos ca anul acesta, Hidroelectrica va avea cel puţin 2 TWh - o cantitate foarte importantă pentru piaţă, dar care nu iese pe bursă. În urmă cu o săptămână, ziarul nostru atrăgea atenţia asupra faptului că Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) intenţionează să modifice actualul cadru de tranzacţionare a energiei.

Prin noile reglementări, piaţa pe care sunt obligaţi să vândă cei cinci mari producători, adică PCCB, ar urma să dispară, întrucât vor apărea numai contracte standardizate. În plus, noul regulament ar da posibilitatea unor operatori fără licenţă, deci fără controlul ANRE, să intermedieze licitaţii cu energie, transferând astfel tranzacţiile într-o zonă "gri".

Surprinzător sau nu, propunerea ANRE vine exact spre sfârşit de an, când se fac contractările pentru anul viitor, iar Hidroelectrica trebuie să vândă, la rândul ei, cantităţile disponibile.

Tot în această perioadă, sindicaliştii din energie au pichetat sediul ANRE, acuzând reglementatorul de lipsa transparenţei în alocarea producţiei hidro pentru consumatorii casnici, acuzând că aceştia beneficiază prea puţin de cea mai ieftină resursă energetică din piaţă.

Profiturile producătorilor înfloresc

Până la 26 octombrie, Turceni a vândut pe PCCB, pentru anul viitor, echivalentul a 40% din realizatul preliminat pe 2007, Craiova - circa 25%, iar Rovinari - aproximativ 11%. Nuclearelectrica, devenit al doilea mare producător de energie odată cu intrarea celui de-al doilea reactor în funcţiune, a scos pe piaţă peste 15% din producţia estimată pe anul viitor.

Per ansamblu, cota tranzacţiilor pentru 2008 pe PCCB a fost de 11,16%, potrivit datelor de pe site-ul OPCOM. Obligaţia de a vinde în mod transparent cantităţile libere se reflectă şi în câştigurile producătorilor. Profitul brut al CE Turceni a crescut la nouă luni, comparativ cu perioada similară a anului trecut, de peste şase ori, la 94,9 milioane lei.

În acelaşi interval, profitul brut al CE Rovinari s-a majorat de 2,2 ori, la peste 103 milioane lei, potrivit Mediafax. Excepţie face CE Craiova, al cărui câştig la nouă luni a scăzut de peste două ori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite