Guvernul repetă că nu vrea să crească salariile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economiştii susţin că stabilitatea economiei naţionale e mai importantă decât majorarea veniturilor şi vor să accelereze absorbţia fondurilor europene. Evitarea deficitului bugetar şi amânarea măririlor salariale sunt măsurile pe care guvernul şi economiştii le propun pentru protejarea economiei în faţa crizei.

Întâlnirea premierului cu conducerea BNR şi cu analiştii financiari a fost folosită de guvernanţi pentru a repeta mesajul că nu au de gând să mărească salariile în sectorul bugetar.

Economiştii „au reafirmat necesitatea imperativă a protejării stabilităţii economiei româneşti prin evitarea deficitului bugetar şi a măririlor salariale nesustenabile“, afirmau oficialii de la Palatul Victoria, la finalul discuţiilor.

„Nu ne putem permite deficite mari“

„Analiza a arătat încă o dată nevoia, mai mult decât imperativă, de protejare a stabilităţii economiei româneşti, pe fondul crizei financiare internaţionale. Aceasta înseamnă, printre altele, o bună conlucrare între politica bugetară, cea monetară şi cea salarială“, spun reprezentanţii Guvernului.

Pentru a preveni în anul 2009 o recesiune sau o criză precum cele care au avut loc în alte ţări din Europa, participanţii la această întâlnire au căzut de acord că „România nu îşi poate permite deficite bugetare mari, creşteri salariale care nu ţin pasul cu productivitatea, în timp ce politica monetară trebuie să continue procesul de dezinflaţie“, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru.

Totodată, prim-ministrul şi ceilalţi participanţi la discuţii au insistat pe ideea că este nevoie de accelerarea absorbţiei fondurilor europene pentru dezvoltarea infrastructurii şi a agriculturii, prin simplificarea procedurilor de accesare şi de îmbunătăţire a cofinanţărilor, după cum a menţionat Camelia Spătaru.

Sprijinul statului vizează sectorul IMM

În cadrul întrevederii a fost evocată şi nevoia de a valorifica mai bine posibilităţile existente, de a sprijini activitatea IMM-urilor prin Fondul Naţional pentru IMM-uri şi alte instituţii. În timpul discuţiilor s-au conturat şi câteva poziţii pe care România ar putea să le susţină la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc vinerea viitoare la Bruxelles. Discuţiile în acest format vor continua şi în perioada următoare, a evidenţiat Spătaru.

La discuţiile cu prim-ministrul au participat guvernatorul BNR, ministrul Economiei şi Finanţelor, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, consilieri ai premierului şi analişti economici.

Fondurile UE, o prioritate

Economiştii au insistat pe ideea că este nevoie de accelerarea absorbţiei fondurilor europene pentru dezvoltarea infrastructurii şi a agriculturii, prin simplificarea procedurilor de accesare şi de îmbunătăţire a cofinanţărilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite