Patriciu şi Lado Gurgenidze vor să cumpere o altă bancă în Georgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriciu şi Lado Gurgenidze vor să cumpere o altă bancă în Georgia
Patriciu şi Lado Gurgenidze vor să cumpere o altă bancă în Georgia

Fostul premier al Georgiei, Lado Gurgenidze, plănuieşte să cumpere alte bănci pe pieţele energente prin noua sa companie, Liberty Investments, scrie publicaţia georgiană Financial în ediţia de astăzi.

Liberty ar putea cumpăra o altă bancă în Georgia, a spus Gurgenidze, adăugând că sectorul este încă nepenetrat.

Liberty Investments, înfiinţată în septembrie de Gurgenidze şi partenerul său Dinu Patriciu, a cumpărat în urmă cu o lună Banca Populară a Georgiei, iar ţintele de viitor vor fi companii de servicii financiare din regiuni cu climat economic similar cu cel georgian, care ar putea include Europa de Est sau Africa, mai scrie publicaţia citată.

Ieri, NewsIn a relatat că omul de afaceri Dinu Patriciu intenţionează să se extindă în sectorul bancar şi vrea să cumpere una-două bănci pe an în ţări care încep să se dezvolte şi care au o legislaţie liberală, din zone precum Asia Centrală şi de Sud-Est sau Africa.

„Am în vedere extinderea pe sectorul bancar. Voi mai face şi alte achiziţii în ţări aflate în curs de dezvoltare, care îndeplinesc patru criterii: au o legislaţie extrem de liberală şi deschisă, de preferinţă bazată pe common-law anglo-saxon, apoi, sunt în ţări care acum încep să crească, trebuie totodată să fie bănci universale (şi nu specializate) şi care pot să se muleze pe dezvoltarea specifică a ţării respective”,  a declarat Dinu Patriciu.

Omul de afaceri susţine că ţara noastră nu îndeplineşte niciuna dintre aceste condiţii şi că, în lume, există doar 20-25 de state care respectă criteriile sale. „Ne uităm în ţări din Africa, precum Rwanda, sau din Asia Centrală şi de Sud-Est, de exemplu Mongolia. Nu mă interesează ţările cu o creştere economică de numai 2%-3% pe an“, a menţionat Patriciu.

În privinţa Băncii Populare din Georgia, omul de afaceri intenţionează să o dezvolte şi să-i majoreze capitalul. „Banca are în Georgia un milion de clienţi captivi, pentru că este banca ce distribuie pensiile în Georgia. Nu intenţionez să-mi majorez participaţia la bancă pentru că deja am 92%“, a menţionat Patriciu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite