Grâul, valută forte în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că aproape toată Europa este în criză, mare parte din producţia internă este stocată mizându-se pe creşterea în continuare a preţurilor . Oficial, la noi, producţia de grâu este

Pentru că aproape toată Europa este în criză, mare parte din producţia internă este stocată mizându-se pe creşterea în continuare a preţurilor .

Oficial, la noi, producţia de grâu este aproape la jumătate faţă de anul trecut. În America şi Europa de Vest, preţurile au atins niveluri istorice pentru ultimul deceniu. Cine vinde grâu în acest moment ori are probleme urgente de cash ori deja a prins un preţ bun. Pentru ceilalţi, ispita e prea mare - nu vând acum, pentru că nu se ştie cât se vor mai umfla preţurile până la iarnă, înainte de intrarea australienilor pe piaţă.

La sfârşitul lunii trecute, anunţul că fermierii germani aşteaptă o scădere cu 10-15% a producţiei dădea încă un impuls creşterii peste cotaţia la termen de 200 de euro pentru tona de grâu, record pentru ultimii 11 ani. În Statele Unite, piaţa ajungea la recordul ultimilor 10 ani, 240 de dolari pe tonă.
În acelaşi timp, în pieţele din ţară, preţul mediu al grâului bătea la 70 de bani pe kg. Sunt judeţe unde trece de un leu, dar nicăieri nu scade sub 50 de bani.

Pentru ultima săptămână, pagina de internet a Ministerului Agriculturii n-a mai prezentat datele actualizate. Oricum, deja preţurile sunt deja duble faţă de acum un an, în condiţiile în care producţia oficială, de 3 milioane de tone, este cu 44% mai mică. Necesarul de panificaţie estimat este de patru milioane, dar, din experienţă, nu tot grâul recoltat are calităţi pentru panificaţie. Dar, chiar şi aşa, creşterile de preţ par exagerate.

Preţuri fără frontiere

"Cred că anul acesta, şi dacă aveam producţii cum se raportau pe vremuri, nu aveam cum să vedem preţuri mai mici la grâu", spune Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai mari producători de grâu şi produse de panificaţie din ţară.

"Preţul se aliniază imediat la cotaţiile internaţionale şi nu poate să rămână la noi mai mic decât e acum în afară, pentru că atunci proprietarii s-ar duce cu grâul la ex-port", explică Aurel Popescu, preşedintele patronatului producătorilor din morărit şi panificaţie, Rompan.
"Practic, preţul mediu din ţară este cu preţul din UE plus cheltuielile de transport, de asigurare şi financiare", arată Dan Trifu, vicepreşedintele VEL Pitar, de asemenea unul dintre primele grupuri de panificaţie la nivel naţional.

Într-un asemenea cadru, poate părea paradoxal că procesatorii de grâu nu găsesc materie primă în ţară. "Am început achiziţionarea de grâu din ţară, dar, din păcate, cantităţile disponibile sunt foarte reduse", spune Dan Trifu, arătând că majoritatea producătorilor din panificaţie apelează încă la importuri, în special din Ungaria şi Serbia.

O explicaţie parţială poate fi găsită în faptul că sunt relativ puţine stocuri mari de grâu şi la calitate corespunzătoare, aşa cum cer marii procesatori. Racova Vaslui, grupul lui Adrian Porumboiu, are nevoie de circa 60 tone de grâu pe zi pentru a-şi acoperi piaţa pe judeţele din nordul Moldovei. Pentru că nu găseşte cantităţi mari în ţară, apelează însă la importul din Ungaria, de unde, cu transport cu tot, grâul ajunge la circa 235 de euro pe tonă, fără TVA.

Practic, Racova ar avea acoperită producţia de pâine pe jumătate de an din resurse proprii - anul acesta, producţia de grâu a grupului a fost de 56.000 de tone. Anul trecut s-au obţinut peste 100.000 de tone, iar Adrian Porumboiu îşi aminteşte cum vinde tona de grâu cu 105 euro. "Nu-mi permit acum să folosesc grâul propriu.

Mai bine import acum, decât la iarnă, când o să fie mai scump. Cine are azi grâu are mai mult decât o bancă", spune omul de afaceri vasluian. Importatorii - principalii vânzători ai momentului .Toţi producătorii de grâu par să gândească în termeni asemănători, fie că e vorba de mari sau mici producători.

"E normal să fie aşa. Gândiţi-vă că aveţi euro şi ştiţi că urmează creşterea cursului. Ce aţi face, aţi vinde euro acum sau mai târziu?", admite Daniel Boromiz, patronul grupului Boromir, jucător principal în domeniul panificaţiei din zona Munteniei. Şi el aduce în acest moment grâu din import. Pe site-urile cu anunţuri agricole, piaţa pare aproape blocată. Câte un anunţ răzleţ de vânzări de cantităţi relativ mici, la 70 sau 80 de bani (preţuri fără TVA).

La asemenea preţuri, puţine sunt anunţurile de cumpărare, iar o precizare de tipul "asigur transport şi plata pe loc" arată că practic cumpărătorul se pregăteşte să devină un vânzător peste câteva luni.
Practic, în acest moment, vinde cel care are nevoie urgentă de bani. O firmă din Prahova a vândut la 0,68 lei kilogramul.

"Noi am vândut cu 0,68 lei/kg, grâul obţinut prin compensaţie, pentru serviciile prestate. Nu l-am fi vândut, dar aveam nevoie de bani", spune Păun Cristina, de la firma Naziprod din Prahova. Firma prestează servicii de intermediere, cumpărând grâu şi transformându-l în furaje la FNC-uri. "Este primul an cu aşa greutăţi - practic, nu găsim cereale în zonă. În plus, după ce s-a închis FNC-ul de la Ploieşti, trebuie să mergem la Urziceni sau Baloteşti, iar transportul te omoară".

Dar cele mai multe anunţuri de vânzare vin de la importatori. Vând 1.000 tone grâu recolta 2007 din Ucraina", spune insistent un anunţ. "Intermediere grâu import", spune un alt anunţ, postat de o firmă din Harghita. "Avem parteneri în Ungaria, de unde grâul pleacă cu 187 euro pe tonă. Noi nu asigurăm transport", spune Sidonia Kemeneş. Se pare că în Ungaria se mai găseşte grâu, dar acum mai mult ar fi în Slovacia.

Penurie nu va fi, dar pâinea se va scumpi

Ce se va întâmpla însă când se va închide robinetul şi în aceste ţări? Deja Serbia a anunţat că va interzice timp de trei luni exportul de grâu, soia şi floarea-soarelui, în încercarea de a opri creşterea preţurilor de pe piaţa internă. România, membră UE, nu se poate gândi la o asemenea "soluţie". De altfel, se pare că şi în acest moment sunt pregătite exporturi de grâu din ţară... Comerţul e liber.

Procesatorii spun însă că nu se pune problema penuriei de grâu. Când vor vedea că preţurile încep să se stabilizeze în afară, şi proprietarii de grâu din ţară vor începe să vândă. "Nu cred că preţurile vor trece de 250 de euro pe tonă", spune Adrian Porumboiu. La Chiacgo, tona de grâu este cotată pentru septembrie la 240 de dolari, iar pentru decembrie la 245 de dolari.

Aurel Popescu, de la Rompan, spune că momentul de respiro va veni prin ianuarie-februarie anul viitor, când apare pe piaţă recolta din Australia. Evident, noi nu importăm din ţara cangurilor, dar grâul australian va regla jocul cererii şi ofertei la nivel mondial. Criza actuală din piaţa grâului are însă un efect previzibil - mai întâi, că dacă nu se reduce TVA-ul, preţul pâinii va creşte automat, chiar cu 50% până la sfârşitul anului. Doar aşteptarea deciziei privind TVA pare să fi amânat până acum... încolţirea preţurilor.

Chiar dacă au avut un an greu, fermierii vor cultiva în continuare grâu, mai ales că subvenţiile sunt mai motivante acum. Grâul a început <> . Se dovedeşte că cine are grâu are mai mult decât o bancă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite