Google phone sau Apple iPhone?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambele modele cu ecran tactil au avantaje, dar şi dezavantaje. Google va încerca să atragă clienţii de Gphone prin intermediul unor servicii “la liber”,  în timp de Apple se axează mai mult pe comercializarea aparatelor

Succesul incontestabil repurtat de Apple cu terminalul iPhone a încins concurenţa pe piaţa telefoanelor multimedia, fiecare producător incluzând în ofertă cel puţin un astfel de terminal.

Totuşi, un concurent real încă nu s-a “născut” pentru iPhone, specialiştii fiind de părere că Google Phone ar avea capacitatea de a detrona “bijuteria” celor de la Apple.

399 de dolari fără contract

Lansarea oficială a avut loc acum o săptămână, T-Mobile fiind primul operator care va comercializa telefonul cu sistem Android. Terminalul va fi disponibil în magazinele de retail T-Mobile selecţionate şi online în SUA, începând cu 22 octombrie 2008, la preţul de 179 dolari, numai cu contract pe cel puţin doi ani.

Terminalul se poate cumpăra şi “la liber”, însă preţul ajunge la 399 de dolari. Gphone va fi de asemenea disponibil în Marea Britanie, începând din noiembrie 2008, iar în Europa în prima parte a anului 2009 în ţări precum Germania, Austria, Cehia şi Olanda.

Gphone aduce cu sine o nouă aplicaţie dezvoltată de Amazon.com, care oferă clienţilor acces rapid la Amazon MP3, magazinul de download digital de muzică Amazon.com, cu mai mult de 6 milioane de track-uri MP3 DRM-free. T-Mobile G1 va fi primul telefon cu aplicaţiile mobile Amazon MP3 gata încărcate.

Plusuri şi minusuri pentru Gphone

Totuşi, parcă piaţa aştepta mai mult de la telefonul Android. Mai ales că, la fel ca iPhone, şi el dezamăgeşte. De exemplu, nu beneficiază de înregistrare video, nici suport Stereo Bluetooth, aşa că nu poţi folosi căşti Bluetooth stereo pentru a asculta muzică.

Greutatea reprezintă o altă hibă: cele 159 de grame vor atârna greu oriunde o să porţi telefonul, chiar şi în geantă. Nu în ultimul rând, autonomia bateriei nu impresionează deloc, chiar dacă până acum nu a apărut telefonul multimedia ideal care să supravieţuiască mai mult de trei-patru zile în condiţii de utilizare normală.

Asta nu înseamnă că Gphone nu atrage, pentru că aplicaţiile construite pe platforma Android vor fi bine realizate şi utile.
Apple iPhone, succes fulminant

Succesul iPhone ar putea fi predat în facultăţile de economie la orele de marketing. Asta pentru că, până la urmă, iPhone nu reprezintă o revoluţie în materie de tehnologie, ci mai degrabă una de marketing. În orice caz, succesul fulminant a determinat companii de anvergură să se implice în telecomunicaţii, din dorinţa de a mai domoli un pic avântul Apple.

Şi totuşi, iPhone culege laurii victoriei, pentru că până acum nimeni nu a reuşit să-l detroneze. Principalele sale calităţi sunt: transfer de date de două ori mai rapid în reţelele EDGE, comparativ cu modelul precedent, GPS integrat, software iPhone 2.0 care include suport pentru Microsoft Exchange ActiveSync şi numeroase aplicaţii bazate pe recent-lansatul iPhone SDK.

Preţul acestui dispozitiv este la jumătate faţă de iPhone din prima generaţie: 199 dolari pentru modelul de 8GB, respectiv 299 de dolari pentru modelul de 16GB. În România, terminalul este comercializat oficial numai de operatorul de telefonie mobilă Orange.

Dotări multimedia de ultimă oră

Softul iPhone 3G permite folosirea localizării prin GPS în aplicaţii de tip hartă digitală şi o mare flexibilitate în lucrul cu conţinutul paginilor web. De la restricţionarea accesului pentru un conţinut anume până la copierea imaginilor şi expedierea lor prin email sau stocarea lor într-un album digital.

Specificaţii tehnice Gphone

Preţ: între 532 şi 1.187, în funcţie de reţea şi abonament
Aplicaţii: Google Maps, gMail, Google Talk, YouTube etc.); GPS
Conexiune: HSDPA şi Wi-Fi
Cameră foto: 3,1 megapixeli
Memorie: 1 GB internă
Dimensiune ecran: 3,17 inch
Rezoluţie: 480 x 320 pixeli, 65.000 culori;
Autonomie: Cinci ore convorbiri, 130 ore stand-by

Specificaţii tehnice iPhone

Preţ: între 649 lei şi 3.907 lei, în funcţie de abonament
Aplicaţii: Google Maps, Widgets, iPod audio/video player, organizator, editor foto, album foto
Conexiune: HSDPA şi  Wi-Fi
Cameră foto: 2 megapixeli
Memorie: 8, 16 GB internă
Dimensiune ecran: 3,5 inch TFT touchscreen
Rezoluţie: 480 x 320, 16 milioane culori

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite