General Motors discută cu Daimler preluarea subsidiarei Chrysler
0Analiştii pieţei auto sunt sceptici în privinţa beneficiilor unei astfel de tranzacţii General Motors poartă discuţii preliminare pentru a cumpăra Chrysler, divizia americană cu
Analiştii pieţei auto sunt sceptici în privinţa beneficiilor unei astfel de tranzacţii
General Motors poartă discuţii preliminare pentru a cumpăra Chrysler, divizia americană cu probleme a producătorului de maşini DaimlerChrysler, relatează presa internaţională. Cu doar câteva luni în urmă însă, General Motors a refuzat formarea unei alianţe cu Renault-Nissan. Care este atunci logica unui parteneriat între producătorul american şi Chrysler?
Analiştii din industria auto s-au scărpinat în cap de mirare, vineri, când au auzit că reprezentanţii DaimlerChrysler au abordat General Motors pentru a vinde Chrysler, subsidiara de la Detroit a fabricantului german de maşini, arată "Financial Times". "Să-i uneşti pe ăştia doi trebuie să fie foarte dificil", spune George Magliano, director la firma de consultanţă Global Insight. Efram Levy, analist la Standard & Poor" merge chiar mai departe şi spune că "nu vedem nicio raţiune pentru GM să cumpere competitorul său cu probleme". Din acest motiv, preţul acţiunilor GM aproape că nu s-au modificat vineri, după lansarea zvonurilor.
Producătorul german va bate la multe uşi ca să "mărite" Chrysler
Şi totuşi, competiţia acerbă din industria auto l-a determinat aproape pe fiecare jucător în parte să caute potenţiale parteneriate pentru reducerea costurilor, intrarea pe noi pieţe sau accesul la tehnologii scumpe. Chrysler face deja parte din astfel de alianţe. Cu Volkswagen produce un model minivan în America de Nord, iar dealerii Dodge din Mexic vând o dubă pentru marfă construită de China Motor, din Taiwan, şi un automobil produs de Hyundai.
Deşi Chrysler a avut pierderi de 1,1 miliarde de dolari anul trecut, după ce producătorul german a anunţat că vrea să vândă, parţial sau total, subsidiara sa americană, acţiunile DaimlerChrysler au crescut până vineri cu aproape 14,4 procente, ajungând la 73,33 dolari pe acţiune.
DaimlerChrysler şi consilierii de la JPMorgan, banca de investiţii la care a apelat producătorul de maşini, au spus că vor bate la multe uşi în căutarea unei soluţii pe termen lung pentru Chrysler. Dar este alianţa cu General Motors o astfel de soluţie?
Atât GM, cât şi Renault, au planuri de restructurare
"Wall Street Journal" spune că analiştii care au discutat posibilitatea unei fuziuni consideră că problemele Chrysler, în ce priveşte structura costurilor şi priza produselor sale la cumpărători, nu ar fi rezolvate prin această fuziune. Dacă GM ar prelua grupul Chrysler, şi-ar complica eforturile de optimizare a activităţii ambelor companii, chiar dacă ar crea un gigant industrial cu o cotă de aproape 40% din piaţa americană.
Dacă ar cumpăra Chrysler în întregime, GM ar putea concura mai bine cu Toyota, care a întrecut în 2006 Chrysler, devenind al treilea mare jucător de pe piaţa SUA, cu o cotă de 15,4%. Anul acesta, Toyota ar putea întrece Ford, aflat pe a doua poziţie, pe măsură ce continuă să deschidă noi fabrici, în acelaşi timp în care Ford închide fabrici. Dar în ultimele luni, GM a spus că este dispus să renunţe la puncte din cota de piaţă pentru a reveni la profituri solide. Până în 2008, producătorul are în plan reducerea forţei de muncă şi închiderea mai multor unităţi de producţie. Preluarea Chrysler i-ar distrage atenţia de la aceste ţinte, arată şi "New York Times".
Discuţiile dintre GM şi Chrysler au început, se pare, de miercuri. "Da, suntem în discuţii", a confirmat o sursă a ziarului din GM, citată de "Financial Times". Acestea sunt însă preliminare şi nu se nu ştie dacă este vorba despre o ofertă de cumpărare a Chrysler, despre un joint venture pe anumite aspecte de business sau orice alte parteneriate. Dar, potrivit oamenilor apropiaţi de Daimler, de când compania germană a anunţat că vrea să vândă divizia sa din Detroit, mai mulţi producători de maşini s-au arătat interesaţi. Carlos Ghosn, preşedintele Renault-Nissan, a spus în repetate rânduri că este în căutarea unui partener nord-american, după ce a fost refuzat de GM şi Ford. Şi totuşi, la începutul acestei luni, Ghosn a spus la rândul său că extinderea alianţei franco-japoneze ar fi periculoasă acum, pentru că el este concentrat pe restructurarea Renault.