Gazprom sprijină Nabucco

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monopolul rus al gazelor amână construcţia proiectului concurent South Stream. Finalizarea mai rapidă a conductei Nabucco poate convinge Gazprom să renunţe la un traseu paralel.

Proiectul conductei South Stream, iniţiat de Gazprom, care va lega Rusia de Italia, va fi amânat cu minimum doi ani, până în 2015, cu toate că preşedintele Gazprom, Alexei Miller, anunţa în luna ianuarie a acestui an începerea tranzitului de
gaze în 2013. Ziarul “Ved­mosti”, unde a apărut prima dată această informaţie, citează din strategia de dezvoltare a Gazprom până în 2030.

Totodată, este dată pentru prima oară şi capacitatea nominală de 31 miliarde metri cubi pe an, prevăzută a fi atinsă în 2024. Intervalul exact de dare în funcţiune a conductei va fi stabilit după finalizarea documentaţiei tehnico-ştiinţifice a proiectului şi care va fi gata în a doua parte din 2009. Rusia a semnat deja înţelegerile pentru tranzitul conductei cu Bulgaria, Serbia şi Ungaria. Documentul nu oferă şi un decont estimativ.

Costul South Stream depăşeşte nabucco

Anterior, s-a vorbit despre 10 miliarde de dolari numai pentru subtraversarea Mării Negre, segmentul terestru urmând să coste cam la fel. În aceste condiţii, apreciază Konstantin Cerepanov de la KIT Finance, Nabucco are posibilitatea de a pune primul stăpânire pe piaţa central-asiatică, iar atunci Gazprom va fi, probabil, nevoit să-şi revizuiască planurile privind capacitatea de transport a South Stream. Fiecare an de întârziere poate să adauge costuri suplimentare de până la 10%, consideră analistul Viaceslav Bunkov de la firma de brokeraj Atom, citat de Vedmosti.

Nu este prima amânare a unui proiect ambiţios al Gazprom, North Stream (traseul ce traversează Baltica pentru a ajunge în Germania) fiind întârziat cu un an, până în 2011. Nabucco, proiectul sprijinit de UE şi care ocoleşte pe la sud Marea Neagră, este programat a intra în funcţiune în 2013, cu o capacitate de transport de 32 miliarde metri cubi pe an.

Gazprom acordă astfel un ajutor nesperat proiectului Nabucco, care se confruntă cu mari dificulăţi în contractarea cantităţilor de gaze pentru funcţionare la limita de profitabilitate. Până în prezent, doar partea bulgară a semnat pentru un miliard de metri cubi de gaze.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite