Gardul de fier, între util şi obiect de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soluţiile de calitate cer investiţii de minimum 100 de euro pe metru pătrat.O grădină în care s-a investit merită expusă. Iar elemente de împrejmuire din fier o pot pune în evidenţă sau chiar o pot completa. Dacă sunt atent alese!

Fierul oferă gardului un plus estetic, dar şi de siguranţă. De cele mai multe ori se apelează la această soluţie pentru a face uşor vizibile grădinile din faţa casei. Nu oricine alege această variantă. Cei care doresc intimitate optează pentru plăcile de policarbonat.

Gardurile de fier pot fi constituite din simple ţevi rectangulare cu diverse modele decorative pentru vârfuri. Sunt însă disponibile pe piaţă şi soluţii care pun un accent deosebit pe stil. În aceste cazuri, fierul forjat este modelat în forme personalizate, unele deosebit de elaborate. Această soluţie poate completa grădina şi pune în valoare arhitectura casei.

Curţi împrejmuite cu rămăşiţe de la case

Pentru un mare număr de proiecte, gardul are o importanţă secundară. Investiţiile alocate acestui element sunt minimalizate. Bugetul pentru gard este adesea compus din banii rămaşi după finalizarea tuturor celorlalte proiecte.

„Cea mai mare parte a clienţilor optează pentru garduri ieftine. Nu se aşteaptă ca acestea să fie prea scumpe şi preferă să aloce sume mici, în acest sens considerându-l un element adiţional”, explică George Pandrea, administrator Metaplas. Din oferta companiei, cea mai ieftină soluţie presupune costuri de 200 de lei pe metru pătrat. Este o soluţie cu ţevi, fără modele deosebite.

 Pentru deţinătorii unor case în zone montane sunt preferate modele tematice. Printre decoraţiunile preferate se află diverse animale, precum cerbii sau  elemente vegetale gen brazi. Un proiect de gard personalizat dublează costurile investiţiei. În medie se cheltuie 450-500 de lei pe metru pătrat. Gardul din fier rămâne una dintre soluţiile costisitoare ajungând până la 2.500 de lei pe metru pătrat.

Fierul forjat, soluţie cu gust

Adrian Bontea, administrator AB Fier Forjat, spune că acest tip de garduri trebuie ales în funcţie de o serie de factori printre care arhitectura casei sau tipologia grădinii. „Gardul din fier forjat este indicat pentru grădinile cu o vegetaţie bogată care să includă şi plante agăţătoare. Nu este recomandat dacă arhitectura casei este una modernistă care utilizează în exces materiale precum sticla. Această soluţie scoate în evidenţă vilele clasice sau chiar unele case recondiţionate care au deja balcoane din fier, gratii sau alte elemente de acest tip”, spune Bontea.

Costurile pentru un gard din fier forjat sunt de cel puţin 100 de euro pe metru pătrat. Clienţii autohtoni aleg frecvent această soluţie, însă numai pentru spaţii precum poarta sau gardul din faţa casei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite