Fuziunile şi achiziţiile au atins 6,5 miliarde de euro în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa marilor tranzacţii plasează România pe locul al cincilea în Europa Centrală şi de Est

Capitalul străin continuă să fie motorul achiziţiilor de companii din România. Anul trecut, tranzacţiile derulate cu fonduri autohtone au adunat doar 445 milioane de euro.

Valoarea fuziunilor şi achizi­ţiilor de pe piaţa românească a reprezentat anul trecut o pondere de 5,7% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit unui studiu al Raiffei­sen Investment AG. Anul trecut, s-au înregistrat 125 de tranzacţii, din care numai patru au fost de privatizare. Cu o valoare medie de 52 milioane de euro, tranzacţiiile au ajuns la 6,5 miliarde de euro, în 2007, în creştere cu peste 500 de milioane faţă de 2006.

Imuni la criza internaţională

„Anul 2007 a fost primul an în care megatranzacţiile nu au reprezentat mai mult de 50% din totalul pieţei”, a spus Ioana Filipescu, directorul general al Raiffeisen Investment România. Ţara noastră a continuat să fie şi în 2007 o piaţă a vânzătorilor, neînregistrându-se nicio achiziţie în afară. Pentru prima dată, principalele achiziţii s-au realizat de investitori din state din afara UE, rezultat obţinut prin tranzacţia de vânzare a  75% din acţiunile Rompetrol Holding către KazmunaiGaz (Kazahstan).  Analiştii Raiffeisen Investment estimează pentru acest an o creştere a valorii fuziunilor şi achiziţiilor din 2008, în ciuda faptului că finanţările sunt mai scumpe. În plus, aceştia sunt de părere că România nu va fi afectată de criza financiară internaţională. “Dacă este criză, noi nu o vedem deocamdată în România.

Am încheiat în acest an cea mai mare tranzacţie din domeniul asigurărilor, prin preluarea Asiban de către Groupama, iar săptămâna viitoare vom finaliza şi preluarea retailerului român Proton de către Vodafone”, a precizat Filipescu. Cel mai probabil în acest an vor fi afectate tranzacţiile mari, dar vor fi încheiate fuziuni şi achiziţii de dimensiuni medii.       

La nivelul Europei Centrale şi de Est, care a înregistrat în 2007 un nivel al tranzacţiilor de peste 190 miliarde de dolari, România a avut un aport de 4,4%. Astfel, ţara noastră se plasează pe poziţia a cincea după valoarea fuziunilor şi achiziţiilor, în urma Rusiei, Ungariei, Turciei şi Austriei, dar înaintea unor ţări precum Polonia şi Ucraina. „România se află în top cinci în regiune, depăşind cu aproape 50% nivelul din Ucraina, o ţară cel puţin la fel de mare, unde valoarea fuziunilor şi achiziţiilor a fost de 5,4 miliarde de dolari. ”, a declarat Martin Schwedler, membru în consiliul director al Raiffeisen Investment AG.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite