Fosele mici, în topul achiziţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cumpărarea unei case situate într-o zonă fără reţea de canalizare sporeşte investiţia iniţială cu cel puţin 6.500 de lei. Lipsa accesului la un sistem centralizat de canalizare poate fi compensată prin instalarea unei fose. O altă soluţie este utilizarea unei ministaţii de epurare.

Fosele au căutare în rândul proprietarilor autohtoni de locuinţe deoarece sunt ieftine şi mai uşor de întreţinut. Modelele cele mai căutate în piaţă sunt fosele mici destinate unui număr de maximum cinci persoane. „Aceste produse au cea mai mare pondere în vânzări. Investiţia minimă este de circa 1.700 de euro. Fosele mai mari depăşesc valoric şi 10.000 de euro”, spune Marian Traian, director general Tecoprest.

Fosele reprezintă nişte rezervoare hidroizolate subterane care colectează apele menajere pentru a fi drenate. Numărul maxim de persoane pe care îl pot deservi este de 50, datorită volumului acestora.

Pentru cinci persoane, consumul mediu estimat este de 1.000 de litri de apă, dimensiunea fiind adaptată acestui volum. „Fosele septice se aleg în funcţie de numărul de utilizatori, ţinându-se cont de faptul că o persoană consumă în medie 200 litri de apă pe zi, cantitate care include toaleta, duşul, bucătăria şi maşina de spălat”, spun reprezentanţii Eco Tad.

Interzis foselor de beton

Traian Marian spune că fosele cerute în piaţă sunt în special din plastic sau fibră. Numărul celor din beton scade considerabil, ca urmare a interdicţiilor impuse de autorităţile din domeniul protecţiei mediului. Legat de amplasarea acesteia, distanţa faţă de casă poate varia.

„Amplasarea foselor nu are restricţii atât timp cât ţeava care leagă casa de fosă are o anumită înclinaţie”, afirmă cei de la Eco Tad. Atenţie trebuie acordată surselor de apă din zonă. „Este obligatoriu ca fosa să fie la cel puţin 10 metri distanţă de cea mai apropiată sursă de apă, mai ales în cazul în care aceasta este potabilă”, precizează Marian. 

Pentru a apela la serviciile unei firme care să vă instaleze aceste dispozitive, trebuie să aveţi grijă ca fosa să fie inclusă în proiect. „De cele mai multe ori, proiectanţii iau în calcul şi acest aspect în cazul caselor din zone fără sistem centralizat de canalizare”, adaugă directorul Tecoprest.

În cazul în care optaţi pentru utilizarea unei fose ecologice, aceasta trebuie vidanjată o dată la 10 zile, restul produselor permiţând şi golirea recipienţilor o dată la trei ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite