Ford, deranjată de întârzierea unui răspuns de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea concernului auto american spune că investigaţia Comisiei Europene i-ar putea afecta planurile de la Craiova. Purtătorul de cuvânt al Ford Europa, Tom Malcolm, a declarat că

Conducerea concernului auto american spune că investigaţia Comisiei Europene i-ar putea afecta planurile de la Craiova.

Purtătorul de cuvânt al Ford Europa, Tom Malcolm, a declarat că investigaţia Comisiei Europene (CE) referitoare la privatizarea Automobile Craiova ar putea obliga compania să îşi amâne planurile de producţie a unui nou model de automobil de clasă mică în România. "Depinde de cât va dura investigaţia. Atenţia noastră s-a îndreptat către Bruxelles, întrucât asistăm guvernul român pentru a da un răspuns complet la întrebările comisiei", a mai spus Malcom.

Autorităţile române au condiţionat privatizarea Automobile Craiova, prin Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), de îndeplinirea mai multor condiţii, precum atingerea unui nivel minim al producţiei de 200.000 de maşini pe an, în al patrulea an de la transferul uzinei, continuarea activităţilor actuale pe o perioadă de patru ani şi menţinerea numărului de angajaţi.

Executivul UE va verifica dacă aceste condiţii au făcut ca preţul de vânzare să fie mai mic decât în cazul în care tranzacţia ar fi fost necondiţionată. Dacă acest fapt se va confirma, CE ar putea considera că privatizarea a inclus acordarea unor ajutoare de stat. "Această investigaţie va întârzia preluarea oficială", a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Ford Europa, Tom Malcolm.

Totodată, România ar fi modificat termenii privatizării pe parcursul procesului, ceea ce ar putea adăuga alte elemente de sprijin din partea statului. Deschiderea unei investigaţii acordă părţilor implicate posibilitatea să comenteze măsurile evaluate şi nu prejudiciază rezultatul procesului.

Fostul secretar de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) şi şef al comisiei de privatizare a fabricii Daewoo Craiova, Sebastian Vlădescu, declara, la sfârşitul lui octombrie, că Ford este dispusă să aştepte clarificarea problemei ajutorului de stat la Automobile Craiova, investigată de Comisia Europeană, până în martie-aprilie 2008.

CE nu a stabilit termenul la care se încheie investigaţia

Contactat telefonic de ziarul nostru, Sebastian Vlădescu s-a ferit să facă vreo delcaraţie publică, motivând că în prezent investigaţia este în plină desfăşurare, şi că va comenta abia după ce Comisia Europeană va avea o poziţie oficială în această problemă. Compania americană a fost de acord să plătească Guvernului României 57 milioane de euro pentru 72,4% din capitalul uzinei de la Craiova.

Producătorul american s-a angajat, totodată, la investiţii directe de 675 milioane de euro pentru modernizarea fabricii şi pentru creşterea producţiei de automobile la 300.000 de vehicule anual, dar şi pentru suplimentarea numărului de angajaţi.

Guvernul a aprobat pe 17 octombrie un memorandum prin care sunt suspendate dezbaterile din parlament la proiectul de lege privind unele măsuri pentru privatizarea Automobile Craiova, până la decizia Comisiei Europene. Comisia Europeană nu a stabilit încă termenul până la care se va încheia investigaţia privind contractul dintre Automobile Craiova şi Ford.

Americanii pot fi lăsaţi să aştepte şi câţiva ani

"Există mai multe criterii după care CE analizează posibilitatea unui ajutor de stat. În primul rând, trebuie stabilit dacă suma respectivă provine din surse bugetare, ale statului, şi dacă s-au acordat în mod discriminatoriu, apoi se urmăreşte dacă respectiva măsură afectează concurenţa.

O astfel de analiză durează minimum şase luni, dar se poate prelungi şi până la trei ani dacă ajutorul de stat nu a fost notificat comisiei", ne-a declarat Viorel Munteanu, fost preşedinte al Consiliului Concurenţei. El a adăugat că, în cazul în care - la finalizarea investigaţiei - Comisia consideră ilegală acordarea respectivului ajutor, instituţia "ar putea să ceară rambursarea acestuia, plus o dobândă, de la compania care l-a primit".

În plus, precizează Viorel Munteanu, "există anumite sectoare din economie în care ajutorul de stat este interzis. Aceste sectoare sunt siderurgia, industria auto, construcţiile de nave şi industria textilă".

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite