Fondurile europene vor impulsiona asigurările agricole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii care-şi vor finanţa afacerile cu bani comunitari vor fi obligaţi să-şi asigure culturile Reprezentanţii companiilor de asigurări susţin că, începând de anul viitor, piaţa

Fermierii care-şi vor finanţa afacerile cu bani comunitari vor fi obligaţi să-şi asigure culturile

Reprezentanţii companiilor de asigurări susţin că, începând de anul viitor, piaţa de profil va creşte în medie cu 25%.

Cu toate că seceta de anul trecut a decimat culturile fermierilor, iar cei neasiguraţi nu au primit despăgubiri de la stat, lecţia dată de natură nu s-a dovedit suficient de dură. Pentru fermieri, a fost doar un an rău care a trecut, iar reprezentanţii companiilor de asigurări spun că această mentalitate se reflectă în stagnarea pieţei.

"Există un conservatorism în mediul rural care trebuie luat în seamă. Agricultorii se bazează într-o prea mare măsură pe condiţiile meteo", a declarat Radu Constantinescu, şef serviciu asigurări agricole în cadrul Generali Asigurări.

Părerea este împărtăşită şi de Sorin Berechet, şefului compartimentului asigurări agricole din cadrul Allianz-Ţiriac. "Piaţa asigurărilor agricole este caracterizată printr-o oarecare constanţă, ţinând cont că numărul potenţialilor clienţi şi suprafaţa agricolă exploatată sunt, cu mici fluctuaţii, aceleaşi", susţine Berechet.

O sursă de creştere pentru anul acesta ar fi fost subvenţiile pentru culturile de primăvară, dar Ministerul Agriculturii nu le-a mai acordat. Lucrurile se pot schimba radical începând cu 2009.

Doar unul din nouă hectare este asigurat

Radu Constantinescu susţine că piaţa o să crească cu 20-25% după ce fermierii vor accesa fondurile de la Uniunea Europeană pentru dezvoltare rurală. "În anii "70, când România s-a împrumutat cu 10 miliarde, din care cinci au mers în agricultură, să ştiţi că s-a cunoscut.

Cu atâţia bani, nu se poate să nu se schimbe ceva în agricultura României", spune şeful departamentului de asigurări agricole de la Generali. Efectul va fi de data această mai mare, pentru că, pe lângă cei 8 miliarde de euro de la Uniune, fermierii vor avea şi ei o contribuţie.

"Sunt bani nerambursabili şi reprezintă 50% din investiţii. Şi ştiţi că nicio bancă nu dă bani fără asigurare. Toate acestea vor duce la o creştere a pieţei", susţine Constantinescu.

Asigurările româneşti, mai ieftine decât în UE

Faţă de piaţa din Uniunea Europeană, asigurările agricole de la noi sunt mult mai ieftine şi mai rare. În Italia, este asigurată peste 90% din suprafaţa agricolă, în timp ce la noi din 9 milioane de hectare sunt asigurate doar 1 milion.

"În Italia există o tradiţie unde oamenii nici nu mai vin să semneze poliţa. Ei fac o poliţă multianuală pe 5-10 ani şi la expiratea poliţei asiguratul are datoria să transmită asigurătorului o notă prin care îşi dă acceptul că reînnoieşte poliţa şi suma la care se reînnoieşte", spune Radu Constantinescu.

Diferenţa mare se înregistrează şi la tarife. Dacă în Italia asigurarea nu se face la o valoare de sub 6% din valoarea sumei asigurate, în Spania la 7%, iar în Olanda trece de 9%, în România sunt societăţi care asigură şi cu 0,8-0,9%. Media pieţei este de 2,5%.

Tarifele mici sunt explicate de asiguratori prin faptul că unele companii au licitat preţuri foarte mici ca să intre pe piaţă. Dar asiguraţii s-au obişnuit cu aceste tarife şi caută cea mai bună ofertă de pe piaţă. Firmele mari din domeniul asigurărilor agricole nu marşează însă la aces tip de negocieri cu riscul de a nu-şi atinge ţinta de afaceri propusă.

Profitul în asigurări depinde de vreme

Anul trecut, calamităţile au făcut ca, din banii încasaţi pe poliţele de asigurări, cea mai mare parte să se întoarcă la asiguraţi. Generali a încheiat prime brute subscrie de 1,6 milioane de euro, din care a returnat fermierilor 84%.

FATA Asigurări a încheiat contracte în valoare de 20,9 milioane de lei, iar despăgurile s-au ridicat la 13,6 milioane de lei. Despăgubiri de 20 milioane de lei a acordat şi Allianz-Ţiriac. Omniasig a încheiat poliţe de 1,33 milioane de euro şi a acordat despăgubiri de 0,3 miloane de euro.

1 milion de hectare reprezintă suprafaţa agricolă din România pentru care au fost încheiate poliţe de asigurare

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite