Filialele Electrica, privatizate cu investitori strategici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filialele Electrica, privatizate cu investitori strategici
Filialele Electrica, privatizate cu investitori strategici

Filialele neprivatizate ale Electrica nu vor mai fi incluse în cele două noi companii energetice pe care Ministerul Economiei vrea să le înfiinţeze prin reorganizarea sectorului, au declarat, pentru „Adevărul“, surse din domeniu.

Potrivit proiectului de restructurare a sectorului energetic, cele trei filiale de furnizare şi distribuţie a electricităţii rămase în posesia statului (Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord şi Electrica Transilvania Sud) ar fi urmat să fie divizate şi cuprinse în cele două noi companii, care vor include hidrocentrale, termocentrale şi mine de cărbune. Însă planurile s-au schimbat, iar, în prezent, intenţia ministerului este de a privatiza filialele Electrica prin vânzarea a 51% din capitalul social către un investitor strategic.

Ideea cuplării producţiei de energie cu distribuţia şi furnizarea a ridicat cele mai mari semne de întrebare cu privire la modul în care cele două noi companii ar afecta competiţia pe piaţă, iar jucătorii privaţi s-au opus acestei intenţii. Mai mult, includerea Electrica ar fi însemnat modificarea întregii legislaţii în domeniul energetic, ceea ce ar fi întârziat funcţionarea optimă a noilor companii.

Totodată, nu mai este sigură nici includerea reactoarelor 1 şi 2 de la Cernavodă într-una din cele două companii, iar, ca plan de rezervă, ministerul urmăreşte listarea pe Bursă a unui pachet de 10-15% din acţiunile Nuclearelectrica.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite