Falimentele mari încep din iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Falimentele mari încep  din iarnă
Falimentele mari încep din iarnă

Domeniile-vedetă în anii de boom economic vor fi cele mai afectate de dispariţia unor jucători mari. Experţii în consultanţă de afaceri spun că sfârşitul acestui an va aduce falimente ale unor companii cu mari cifre de afaceri din sectorul construcţiilor.

O statistică a falimentelor va fi gata la sfârşitul anului, când specialiştii în drept comercial estimează o creştere a situaţiilor de insolvabilitate.

„Pragul de la care se poate cere insolvenţa unei companii a fost majorat, tocmai pentru a proteja firmele. Însă ne aşteptăm la falimente mari în economia românească, ce vor veni la sfârşitul acestui an-începutul anului următor”, avertizează Dinu Petre, avocat partener Cunescu, Balaciu & Asociaţii. Domeniile cele mai afectate vor fi cele care au cunoscut cea mai mare dezvoltare în anii de creştere economică: imobiliarele şi construcţiile.

Nu se mai fac fuziuni şi achiziţii

Dinamica de fuziuni şi achiziţii a pierdut şi ea din suflu, deşi, la începutul anului, specialiştii se aşteptau la o creştere pe acest segment, tocmai pentru că aceste procese de afaceri sunt menite să prevină eventualele probleme financiare ale companiilor. „În această primă jumătate de an, nu au mai existat fuziuni şi achiziţii în ritmul din anii trecuţi“, spune Luminiţa Ristea, managing partner Nexia International.

În privinţa investiţiilor străine, experţii în consultanţă de afaceri rămân optimişti. Sunt căutate, în continuare, afacerile în producţie şi în servicii, dar şi cele în energii neconvenţionale, cum ar fi energia eoliană.

Vom afla cât s-a strâns din impozitul minim

Potrivit experţilor în fiscalitate, nivelul de colectare pe impozitul minim va fi aflat începând cu luna septembrie. „Nu poţi face o estimare în cifre a veniturilor încasate la buget din impozitul minim. Încasări vor exista cu siguranţă, însă efectele negative sunt mult mai ample decât cele pozitive. Putem spune că până acum acesta a dus la suspendarea activităţii a 100.000 de companii“, a sublinat Luminiţa Ristea.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul de Finanţe, Gheorghe Gherghina, nivelul colectării pe impozitul minim se va vedea după prima jumătate a lunii august. „Discuţiile pe Codul Fiscal se concentrează, în acest moment, pe transpunerea unor directive europene în legislaţia românească, şi nu pe eliminarea impozitului minim”, a spus Gherghina.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite