Fabrica de Arme Cugir, ţintă pentru oameni de afaceri români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexander Hergan şi Ştefan Vuza au pus ochii pe producătorul de armament şi aşteaptă ca statul să-şi definitiveze strategia de privatizare din industria de profil Fabrica de Arme de la

Alexander Hergan şi Ştefan Vuza au pus ochii pe producătorul de armament şi aşteaptă ca statul să-şi definitiveze strategia de privatizare din industria de profil

Fabrica de Arme de la Cugir a devenit un punct important în strategiile de dezvoltare a unor oameni de afaceri importanţi, chiar dacă se află strânsă în chingile insolvenţei, din cauza stării financiare precare. Achiziţionarea celui mai renumit producător din industria de apărare din România se dovedeşte a fi prioritară atât pentru Alexander Hergan, unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori imobiliari din România, cât şi pentru Ştefan Vuza, patronul uneia dintre cele mai mari gonglomerate industriale autohtone.

Aflată în plină perioadă de insolvenţă, Fabrica de Armament de la Cugir aşteaptă ca Executivul să definitiveze planurile strategice privind privatizarea din industria de apărare. Perspectiva falimentului apasă greu asupra celui mai important producător de armament din România şi asta pentru că Fabrica de Arme Cugir SA are un nivel al datoriilor de peste 30 miliarde de lei, plus creanţe neacoperite de două mii miliarde de lei, rezultate în urma achiziţionării unei linii de fabricare muniţie la standarde NATO.

Chiar şi în aceste condiţii, preluarea producătorului român de tehnică specială a devenit un punct important în agendele de dezvoltare a multora dintre reprezentanţii de vază ai mediului de afaceri din România. În momentul de faţă, Alexander Hergan, omul de afaceri care a ridicat celebra clădire de birouri, Charles de Gaulle Plaza din Capitală, şi Ştefan Vuza, cel care controlează unul dintre cele mai importante grupuri industriale din România, intenţionează să preia Fabrica de Arme Cugir.

Două scrisori de intenţie depuse la AVAS

Preşedintele grupului industrial Serviciile Comerciale Române, Ştefan Vuza, ne-a declarat că intenţia investiţiilor în industria de apărare este un punct important în ceea ce priveşte strategia de dezvoltare a grupului. "Este cât se poate de adevărat faptul că ne interesează investiţiile în industria de apărare şi armanent din ţara noastră, iar fabrica de la Cugir este una dintre oportunităţile în acest sens. La Cugir, am efectuat indirect propriul audit şi suntem interesaţi să participăm la privatizare, dar trebuie să aşteptăm decizia strategică de privatizare a guvernului", a precizat pentru ziarul "Adevărul" Ştafan Vuza, preşedintele grupului industrial Serviciile Comerciale Române.

Deşi rezultatele auditului au indicat pentru firmele manageriate de Vuza că la Cugir, businessul cu armament poate da randamentul necesar, Serviciile Comerciale Române aşteaptă unda verde din partea autorităţilor în privinţa definitivării strategiei de privatizare din industria de apărare.

Potrivit Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului, deocamdată, la nivel oficial, niciuna dintre firmele prezidate de omul de afaceri Ştefan Vuza nu şi-a făcut cunoscută intenţia de a se implica în procesul de privatizare a Fabricii de Arme Cugir SA. "AVAS nu deţine documente din care să rezulte care sunt intenţiile domnului Ştefan Vuza referitoare la privatizarea Fabricii de Arme Cugir SA - filiala Romarm SA", se arată într-un comunicat oficial al instituţiei transmis pentru "Adevărul".

Dacă Ştefan Vuza preferă atitudinea de tatonare activă în privinţa Fabricii de Armament de la Cugir, Alexander Hergan şi-a exprimat deja oficial intenţia de implicare în procesul de privatizare a producătorului cugirean. Contactat telefonic de "Adevărul", omul de afaceri, cunoscut în special pentru implicarea în proiecte imobiliare, ne-a confirmat intenţia de a investi în industria de armament de la Cugir, chiar arătându-se mirat de unde avem informaţia. În schimb, acesta nu a dorit să ofere niciun amănunt despre planurile de dezvoltare în această ramură a economiei. Ar fi fost interesant să aflăm cum vede un om de afaceri, care s-a axat în principal pe dezvoltarea afacerilor din imobiliare, planurile de rentabilizare a celui mai important producător de armament autohton. "Îmi pare rău, dar mai multe nu pot să vorbesc despre acest subiect", s-a rezumat Hergan să declare.

Am încercat să aflăm din partea AVAS cât de serios este demersul făcut de Avrig 35, societatea patronată de Alexander Hergan. Surpriză. De soarta fabricii de la Cugir se interesează oficial şi alte firme din străinătate, dar nu în privinţa cumpărării pachetului majoritar de acţiuni, ci pentru parteneriate. "Ca răspuns la solicitarea dumneavoastră referitoare la stadiul privatizării Fabricii de Arme Cugir SA - filiala Romarm SA, vă transmitem că au fost înregistrate două scrisori de intenţie. Una din partea SC Avrig 35 SRL România, pentru cumpărarea pachetului de acţiuni şi a doua din partea INTER ORDNANCE WAFFENHANDEL GMBH - Austria, pentru asociere", se precizează în răspunsul AVAS.

Planuri şi strategii eşuate

Trecută de la Compania Naţională Romarm în grija AVAS la începutul acestui an, termenul maxim până când Fabrica de Arme Cugir SA va trebui să îşi găsească un cumpărător expiră la sfârşitul lunii iulie. În ultimii ani, statul a căutat, cel puţin la nivel de intenţie, soluţia salvatoare pentru producătorul de armament de la Cugir. Nu de puţine ori, jucători grei din industria de apărare internaţională au tatonat posibilitatea preluării fabricii, sau chiar a parteneriatelor cu aceasta. Numai că, faptic, nimic concret. Totul s-a oprit doar la nivel de vorbe şi negocieri sterile. Soluţia salvatoare pare că va veni tot de pe urma vânzării pachetului majoritar de acţiuni, deşi sindicatele fabricii se opun acestei variante. În decursul timpului, de Fabrica de Arme, desprinsă din UM Cugir, s-au arătat interesate câteva companii americane şi europene.

Tradiţia, salvată de privatizare

UM Cugir a fost înfiinţată în urmă cu peste 200 de ani, iar acum este împărţită în două module: partea civilă este reprezentată de unitatea mecanică ce produce electrocasnice.

Partea militară, Fabrica de Arme SA, în care se fabrică armament şi muniţie, printre care şi produse la standardele NATO. Uzina s-a confruntat însă în ultimii ani cu probleme economice, fiind nevoită să facă reduceri drastice de personal.

Ameninţate de chingile insolvenţei, perioadă în care nu îşi pot plăti datoriile scadente, soluţia salvatoare pentru cele două fabrici pare că este privatizarea integrală.

Îmi pare rău, dar mai multe nu pot să vorbesc despre acest subiect
Alexander Hergan,
director executiv Avrig 35

Este adevărat că ne interesează investiţiile în industria de armament
Ştefan Vuza,
preşedinte Serviciile Comerciale Române

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite