Exportul de produse ecologice va creşte cu 40%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va livra pe pieţele externe, în acest an, marfă de peste 100 milioane de euro Cererea tot mai mare de produse ecologice româneşti pe pieţele din Uniunea Europeană a dus la o

România va livra pe pieţele externe, în acest an, marfă de peste 100 milioane de euro

Cererea tot mai mare de produse ecologice româneşti pe pieţele din Uniunea Europeană a dus la o creştere spectaculoasă a exportului de profil. Astfel, dacă în 2006 valoarea exportului de acest tip era de 75 milioane de euro, în acest an, Departamentul pentru Comerţ Exterior estimează că va depăşi 100 milioane de euro.

Ritmul de creştere al exportului de produse ecologice pentru 2007 este superior celui înregistrat de celelalte categorii de produse. Potrivit lui Costin Lianu, directorul general al Departamentului pentru Comerţ Exterior, din cadrul Ministerului pentru IMM-uri, Comerţ şi Profesii Liberale (MIMMCPL), România se situează între primii 20 de exportatori de produse ecologice, la nivel mondial, având în prezent un potenţial de circa 145.000 hectare de teren agricol, certificate ca putând fi cultivate cu produse ecologice.

"În fiecare an, tot mai multe judeţe trec la cultivarea produselor ecologice", a declarat Lianu. "Un exemplu în acest sens este judeţul Tulcea care, dacă în urmă cu trei ani nu avea niciun hectar cultivat cu produse organice, în prezent cultivă astfel de produse pe 15.000 de hectare, a explicat reprezentantul MIMMCPL.

"Spre exemplu, dacă în urmă cu trei ani, judeţul Tulcea nu avea niciun hectar cultivat cu produse organice, în prezent, în judeţ, se cultivă astfel de produse pe 15.000 hectare, reprezentând peste 10% din total, la nivelul ţării", a mai spus Lianu.

Nucile, fructele de pădure şi ciupercile, cele mai cerute la export

Datele statistice arată că peste 50% din exporturile de produse ecologice reprezintă producţie de nuci, fructe de pădure, ciuperci şi cereale. "Numai exportul de nuci se ridică la o valoare de peste 15 milioane de euro", spun reprezentanţii MIMMCPL.

Fructele şi legumele, mierea de albine şi laptele produse în România sunt la fel de bine cotate pe piaţa de produse ecologice din UE. Din totalul de 166.000 de tone de produse ecologice, românii au realizat anul trecut circa 8.700 de tone numai de legume.

În sectorul animal al produselor ecologice, în 2006 au fost obţinuţi 11,2 mi¬lioane de litri de lapte de vacă ecologic, faţă de 10 milioane de litri în 2005.

O creştere importantă a înregistrat anul trecut sectorul de miere ecologică, cantitatea produsă fiind de 1.243 de tone, de circa două ori mai mult faţă de 2005. În România existau, la nivelul anului trecut, peste 10.000 de producători de agroalimente ecologice, majoritatea ferme şi asociaţii familiale de mici dimensiuni.

Marfa românească, materie primă pentru străini

Italia, Germania, Elveţia sau Olanda sunt destinaţiile pentru majoritatea legumelor şi fructelor produse ecologic în România. În timp ce românii preferă tot mai mult fructele şi legumele din import, producătorii locali îşi vând marfa ecologică peste hotare. Odată ajunse în străinătate, produsele ecologice devin materie primă pentru cele procesate care se reîntorc sub această formă în România.

Afacerile cu produse ecologice se pare că nu au prins deocamdată la nivel local, piaţa autohtonă ridicându-se la doar un milion de euro anual. În schimb, exporturile merg din plin şi asta pentru că produsele ecologice nu sunt cunoscute şi căutate de consumatorul român. Cel puţin aşa a declarat Radu Panait, managerul unei companii de profil din România.

Cu toate acestea, specialiştii din domeniu apreciază că acest sector poate cunoaşte o dezvoltare accentuată, în următorii ani, cu condiţia realizării unor campanii de promovare adecvate.

Produsele ecologice, mai scumpe cu 30%

Fermierii locali produc cereale, miere, ouă şi lapte ecologic la costuri cu aproape 30% mai mari decât în cazul produselor convenţionale, datorită utilizării unor îngrăşăminte naturale şi tratamente speciale ale plantelor.
La acest lucru, spun specialiştii, se adaugă şi costurile mai mari cu forţa de muncă.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, suprafaţa de teren cultivată în România în sistem ecologic reprezintă, la ora actuală, mai puţin de 1% (0,94%) din suprafaţa agricolă a României, de 14,82 milioane hectare, în timp ce, la nivelul Uniunii Europene, suprafaţa consacrată agriculturii ecologice este de 6,11 milioane ha, adică 3,7% din suprafaţa de 162,3 milioane de hectare cultivată.

Ministerul Agriculturii estimează însă o creştere în acest an, astfel încât suprafaţa cultivată în acest sistem să depăşească 1,31% din total, iar până în 2013 să ajungem la 754.000 de hectare, adică 5% din totalul suprafeţei agricole.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite