Exportatorii pun bazele unui cartel al gazelor naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înfiinţarea unui organism la fel de puternic precum OPEC pare însă un obiectiv imposibil de realizat în următorii 10-15 de ani Miniştrii energiei din Rusia, Iran şi Qatar, ţări care

Înfiinţarea unui organism la fel de puternic precum OPEC pare însă un obiectiv imposibil de realizat în următorii 10-15 de ani

Miniştrii energiei din Rusia, Iran şi Qatar, ţări care deţin cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume, şi reprezentanţii altor 10 ţări s-au întâlnit luni şi marţi la Doha, capitala Qatarului, în cadrul Forumului Ţărilor Exportatoare de Gaze. Vor reuşi aceste ţări să formeze un cartel al gazelor naturale, asemănătoare OPEC-ului?

Răspunsul este mai degrabă nu sau cel puţin nu acum, dar liderii ţărilor responsabile pentru 60% din exportul mondial de gaze naturale au făcut cu siguranţă un prim pas în această direcţie. Exportatorii de gaze naturale au decis să formeze o comisie care să studieze politicile de preţ şi alte probleme cu care se confruntă acest sector energetic. Rusia va coordona studiul privind preţurile, iar concluziile comisiei vor fi prezentate la următorul Forum al Ţărilor Exportatoare de Gaze, care va avea loc anul viitor, la Moscova, a spus ministrul rus al energiei, Viktor Kristenko.

Piaţa gazelor nu permite influenţarea preţurilor

Îngrijorarea privind posibila înfiinţare a unui cartel al gazelor naturale a crescut în urma declaraţiilor făcute de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, şi de omologii săi din Iran şi Venezuela, care s-au arătat interesaţi de acest subiect. De la înfiinţarea sa, în 2001, Forumul Ţărilor Exportatoare de Gaze a fost văzut de analişti mai mult ca o întâlnire de discuţii. Ideea convertirii sale într-o organizaţie mult mai agresivă a fost readusă în discuţie de către Iran, în ianuarie, şi mai mulţi oficiali au susţinut ideea. Cu toate acestea, ţările producătoare şi exportatoare de gaze naturale rămân divizate în această problemă. Iranul şi noul său aliat, Venezuela, se declară pentru înfiinţarea unui astfel de cartel, în timp ce Egiptul şi Qatarul sunt împotrivă. Poziţia acestora din urmă este lesne de înţeles, arată BBC. În timp ce Iranul şi Venezuela nu exportă deloc gaz, deşi au mari rezerve încă neexploatate, Egiptul şi Qatarul se luptă deja să intre pe piaţa liberalizată a gazelor din Europa.

Dar toţi miniştrii de energie din ţările implicate sunt de acord în privinţa unui lucru: crearea cartelului care să stabilească un preţ mondial pentru gaze este astăzi aproape irealizabilă din punct de vedere tehnic. Piaţa gazelor naturale, spre deosebire de cea a petrolului, se bazează pe contracte bilaterale pe termen lung, aşa că nu are aceeaşi flexibilitate şi nici preţul global informal de care se bucură OPEC.

O bursă a gazelor naturale este greu de realizat şi pentru că cea mai mare parte a gazelor naturale este livrată prin conducte şi nu poate fi uşor transportată către cumpărători, pe mare, aşa cum se întâmplă cu petrolul. Infrastructura, precum conductele, necesită investiţii semnificative, lucru care face ca acele contracte pe termen lung să fie necesare. Dar contractele permit cumpărătorilor să controleze preţul pe care-l plătesc pentru gaze pe perioade de până la 25 de ani, arată Associated Press.

Ruşii fac un pas înapoi şi evită cuvântul "cartel"

Rusia, care era pentru crearea unui cartel care să stabilească preţul gazelor naturale la nivel mondial, a început acum să dea înapoi cu precauţie. Aflat la Doha, alături de directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, ministrul rus al energiei, a încercat şi el să mai domolească temerile Europei. "Nu ne vom fixa ca obiectiv formarea unei găşti cu oricine. Ar fi distructiv şi nu ar avea niciun sens", a spus Viktor Kristenko. Ca şi ministrul energiei din Qatar, Kristenko a vorbit despre "cooperare" şi a evitat să folosească cuvântul "cartel". Oficialul rus a spus că liderii occidentali vorbesc despre ţările exportatoare de gaze ca despre nişte "monştri", ca să distragă oamenilor atenţia de la alte probleme. Rusia nu se va alătura niciodată unei organizaţii care vrea să ameninţe alte ţări, a mai spus el, adăugând că natura pieţei globale a gazelor naturale nu le va permite exportatorilor să influenţeze preţurile în următorii 15-20 de ani. Membrii delegaţiei ruse încearcă astfel să-i convingă pe toţi că cel mai mare exportator de gaze din lume nu are nevoie de un cartel, comentează BBC.

Gazul natural satisface 23% din necesarul mondial de energie şi este a treia sursă energetică, după petrol şi benzină (36%) şi cărbune (26%). Deciziile exportatorilor de gaze nu au însă un impact foarte mare în SUA, care produce în jur de 80% din necesarul propriu. Europa, în schimb, depinde foarte mult de Rusia şi Algeria, care furnizează peste 40% din necesarul său de gaze.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite