Exportăm sub 10% din producţia de vin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţiile în podgorii se vor vedea de-abia peste cinci ani. În acest an consumul de vin a scăzut cu aproape 10%, valoarea totală a pieţei fiind estimată să coboare sub nivelul din 2007.

Mai citelte şi:


România este o importantă ţară europeană producătoare de vin, însă calitatea vinurilor autohtone nu este recunoscută în străinătate. Volumul exporturilor este redus, iar preţul de vânzare cu amănuntul este în medie de trei euro, sub valoarea cu care este comercializat în ţară.

Din cifrele care ne-au fost puse la dispoziţie de Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) reiese faptul că în 2009, faţă de 2000, producţia totală de vin chiar a crescut puţin deşi vorbim de o suprafaţă semnificativ mai mică a viilor aflate pe rod (176.900 de hectare faţă de 247.500 de hectare), datorită unei eficienţe crescute.

După suprafaţa ocupată cu viţă-de-vie, România ocupă o poziţie privilegiată în rândul ţărilor viticole, situându-se pe locul cinci în Uniunea Europeană (după Spania, Italia, Franţa şi Portugalia) şi locul nouă în ierarhia mondială (după Turcia, SUA, Iran şi China).

Din păcate, din producţia totală de vin românesc, ponderea celor cu denumire de origine controlată (DOC) a scăzut puternic faţă de anul 2000, de la 8 - 10% din total producţie la aproximativ 5%, restul fiind reprezentat de vinurile de calitate superioară (VS) şi de vinurile de masa (VM). Cu toate această scădere a suprafeţelor, producţia estimată de vinuri DOC pentru 2009, va creşte cu 10% faţă de anul trecut, la 480.000 de hectolitri.

Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) estimează pentru acest an o producţie de vin de peste şase milioane de hectolitri, în creştere cu 10% faţă de media ultimilor ani.

Producţia bună se datorează condiţiilor meteo favorabile pentru viticultură, dar şi ca urmare a investiţiilor din ultimii ani în reconversia şi restructurarea plantaţiilor viticole, spun reprezentantii patronatului.

Cea mai mare parte din producţia românească este vin alb, 70-75 %, iar cel roşu, între 25 şi 30%. În ceea ce priveşte consumul, ne situăm pe un loc codaş în Europa. Dacă un francez bea 55 de litri de vin pe an, un român consumă aproximativ 24 de litri vin pe an.

Exporturile au depăşit importurile

Criza a afectat valoarea vânzărilor cu circa 10% în acest an faţă de 2008, în principal pe segmentul mediu. „Obiectivul nostru este menţinerea la nivelul anului 2007 (an în care estimarea pieţei totale a fost de 450 de milioane de euro, pentru ca în 2008 să atingă 500 de milioande de euro), în condiţiile în care în ultimii ani am înregistrat o creştere constantă“, se arată într-un comunicat al PNVV.

Exporturile româneşti de vinuri au devansat după multă vreme importurile, în primul semestru din 2009 fiind mai mari chiar şi cu aproximativ 30% faţă de volumul importurilor. Însă acest lucru s-a datorat scăderii mai abrupte a importurilor faţă de cantităţile exporate. România a exportat în primele şase luni ale anului curent o cantitate de 5.600 hectolitri de vin, cu 8% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut.

De asemenea, valoarea vinului exportat in această perioadă a fost de 745.000 de euro, cu 25% mai puţin faţă de valoarea totală din aceeaşi perioadă a anului trecut. Principalele ţări în care s-a realizat exportul au fost Danemarca, Italia, Spania şi China.

De asemenea, cantitatea de vin importată în primele cinci luni din 2009 a fost de 3.500 de hectolitri, cu o valoare de 1,046 milioane euro, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au importat 10.900 hectolitri (1,928 milioane euro).

Principalele ţări din care s-a realizat importul sunt Franţa, Italia, Ungaria şi Spania. „România exportă mai puţin de 10% din producţia totală de vin pe an. Este foarte puţin pentru că suntem a cincea ţară producătoare de vin din Europa“, constată Ovidiu Gheorghe, director executiv al PNVV.

Preferinţele de consum

Românii caută cel mai mult vinul alb, preferând soiurile Muscat sau Riesling, în timp ce, din punct de vedere al gustului, aceştia se orientează în special către vinul demidulce. Peste 70% din consumatorii români optează pentru vinul alb, în timp ce doar 30% pentru cel roşu.

Clasificare

Categoria de calitate este inscripţionată pe etichetă cu prescurtările:

Consum curent: VM - Vin de masă; VMS - Vin de masă superior ;

Vinuri de calitate:

VS - vinuri cu indicaţie geografică protejată;

DOC - vinuri cu denumiri de origine controlată;

DOC - CMD: vinuri din struguri culeşi la deplină maturitate;

DOC - CT: vinuri din struguri culeşi târziu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite