Comisia Europeană a aprobat bonusurile pentru cogenerarea de înaltă eficienţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană a aprobat bonusurile pentru cogenerarea de înaltă eficienţă
Comisia Europeană a aprobat bonusurile pentru cogenerarea de înaltă eficienţă

Comisia Europeană a autorizat schema de ajutor de stat pentru producătorii de energie în cogenerare (electrică şi termică, simultan) de înaltă eficienţă (randament de peste 75%), în valoare totală de peste 17,2 miliarde de lei pentru perioada 2010-2023.

Numărul maxim de beneficiari ai acestei scheme este estimat la 500 de agenţi economici.

Schema de ajutor pentru producătorii de energie de înaltă eficienţă va fi implementată începând de anul viitor.

Cea mai mare parte a tehnologiilor aflate în prezent în cadrul sistemelor de termoficare din România sunt la nivelul anilor 1960-1970, iar randamentul acestora nu depăşeşte 35%. Astfel că, pentru a atrage investiţii în tehnologiile de înaltă eficienţă, autorităţile de profil au elaborat o schemă de bonusuri ce se vor adăuga preţului de vânzare a energiei.

Prin acest sprijin financiar se urmăreşte acoperirea diferenţei dintre costul producerii energiei şi preţul de vânzare al acesteia.

Ajutorul se acordă beneficiarului lunar, sub forma unei sume de bani denumită bonus pentru fiecare MWh de energie produsă în cogenerare de înaltă eficienţă, livrată în sistemul energetic naţional pe piaţa concurenţială şi prin contracte reglementate.

Economii la combustibil

Bonusurile sunt determinate pentru trei tipuri de combustibili utilizaţi pentru producerea de energie electrică şi termică în cogenerare: combustibil solid (cărbune), combustibil gazos asigurat din reţeaua de transport şi combustibil gazos asigurat din reţeaua de distribuţie.

Utilizarea centralelor cu randamente mari, de peste 75%, implică economii de aproximativ 10% la combustibil.

Nicio centrală de înaltă eficienţă în România

În România, însă, nu există în prezent nicio centrală care să poată fi inclusă în categoria "de înaltă eficienţă".

Potrivit oficialilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), mai mulţi investitori din domeniu vor să demareze afaceri în cogenerarea de înaltă eficienţă, însă au aşteptat elaborarea unui cadru legal pentru stimularea acestor proiecte.

ANRE va stabili în următoarea perioadă care va fi valoarea bonusurilor. Acestea vor fi din ce în ce mai mici pe parcursul perioadei de acordare a acestui ajutor. Capacitatea totală pentru care se pot da astfel de bonusuri este de 4.000 de MW.

Suma necesară va fi plătită de consumatorii de electricitate şi de furnizorii care exportă energia. Şi în prezent consumatorii susţin cogenerarea, printr-o contribuţie indirectă inclusă în serviciul de sistem, care nu este însă evidenţiată separat în factură.

Reprezentanţii ANRE au explicat că valoarea acestei contribuţii plătite de consumatori nu se va majora odată cu aplicarea noii scheme, întrucât, dacă în prezent este susţinută întreaga producţie de energie în cogenerare, noile bonusuri vor fi acordate doar producţiei cu randament mare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite