Erste vede un profit mai mare la Petrom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii băncii austriece nu neglijează posibilitatea ca statul român să impună majorarea nivelului redevenţelor. Compania Petrom va înregistra în acest an un profit net de 2,17 miliarde

Analiştii băncii austriece nu neglijează posibilitatea ca statul român să impună majorarea nivelului redevenţelor.

Compania Petrom va înregistra în acest an un profit net de 2,17 miliarde de lei, mai mare cu 28,4% decât cel bugetat de companie. În acelaşi timp însă, calitatea activelor şi eficienţa companiei Petrom continuă să fie sub nivelul companiilor similare din Europa Centrală şi de Est, în ciuda eforturilor depuse de OMV, consideră analiştii de la Erste Bank.

Estimările instituţiei bancare vizează perioada 2007-2009. Astfel, analiştii Erste Bank se aşteaptă la o majorare a profitului net la 2,51 miliarde în 2008, respectiv, la 3,007 miliarde lei în 2009.

Banca austriacă apreciază totuşi, în raportul pe luna octombrie privind industria petrolului şi gazelor în Europa Centrală şi de Est, că, pe segmentul downstream, calitatea activelor Petrom este încă sub media europeană, iar estimările privind deteriorarea factorilor externi ar putea pune Petrom sub presiune.

Cu toate acestea, cheltuielile de capital sunt orientate spre îmbunătăţirea activităţii celor două rafinării, Petrobrazi şi Arpechim. "Pe segmentul de exporare şi producţie, compania petrolieră românească va trebui să închidă sondele neperfomante, iar noua propunere privind perceperea unui nivel mai mare al redevenţelor trebuie luată în considerare", adaugă Erste.

Nivelul redevenţelor pentru resurse naturale (ape minerale, petrol, gaze, cărbune) a rămas neschimbat de zece ani în România, iar Agenţia Română pentru Resurse Minerale a propus recent majorarea nivelului acestora, până la nivelurile practicate în restul Europei. Datorită majorării, la bugetul de stat se vor încasa anual fonduri suplimentare de 300 milioane de euro.

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă al ANRM, vor fi majorate inclusiv redevenţele plătite de Petrom statului cu 92%, deşi legea de privatizare a companiei prevede menţinerea acestora la nivelul din 2004, timp de zece ani.

Urmează ani mai grei pentru rafinării

Petrom estimează pentru acest an un profit net de 1,69 miliarde lei, în scădere cu 26% faţă de valoarea înregistrată în 2006, la o cifră de afaceri de 10,64 miliarde lei, mai mică cu aproximativ 19%, pe fondul reducerii preţurilor petrolului. Analiştii de la Erste atrag atenţia că, după un mediu favorabil de-a lungul ultimilor trei ani pentru rafinăriile din Europa Centrală, marginile de rafinare vor scădea gradual, situaţia actuală deteriorându-se în cursul anului 2008.

"Previzionăm că marginile generale de rafinare vor scădea de la 6 dolari/baril, în prezent, la 4 dolari/baril, în 2011", susţin specialiştii austrieci. Pentru anul următor, Erste previzionează că preţul ţiţeiului ar putea rămâne în marginile de 50-80 dolari/baril. O iarnă caldă va determina scăderea cotaţiei ţiţeiului.

CA Oltchim aprobă preluarea Arpechim

Consiliul de Administraţie (CA) al Oltchim a aprobat vineri preluarea Petrochemicals Argeş, societate nou-constituită de Petrom în vederea externalizării, se arată într-un comunicat transmis ieri de Oltchim Bursei de Valori Bucureşti. Oltchim Râmnicu Vâlcea estima, la 23 august, costurile procesului de retehnologizare şi creştere a capacităţii de producţie la Petrochemicals Argeş la aproximativ 100 milioane de euro.

Compania va depune ofertă pentru preluarea activităţii de petrochimie a rafinăriei Arpechim Piteşti în data de 3 octombrie. Oltchim are în vedere o creştere a capacităţii de producţie a Petrochemicals Argeş de la 200.000 tone/an de etilenă până la 300.000 tone/an. Combinatul are nevoie de piroliză pentru a deveni independent în asigurarea materiei prime.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite