Enel ţinteşte intrarea pe piaţa românească a gazelor naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între timp, grupul italian aşteaptă preluarea Electrica Muntenia Sud, companie care îi va dubla afacerile din România Al doilea mare distribuitor şi comerciant de gaze naturale din

Între timp, grupul italian aşteaptă preluarea Electrica Muntenia Sud, companie care îi va dubla afacerile din România

Al doilea mare distribuitor şi comerciant de gaze naturale din Italia, Enel, se arată interesat şi de piaţa românească de profil. Grupul italian este deja prezent în România prin intermediul distribuţiilor de electricitate din Banat şi Dobrogea, preluate de la Electrica la începutul lui 2005.

"Avem cu certitudine multă experienţă atât în furnizarea, cât şi în distribuţia gazelor naturale. În termeni de piaţă, cred că, în acest moment, nu mai există vreo oportunitate interesantă în sectorul de distribuţie a gazelor în România. Dar piaţa urmează să fie complet liberalizată, iar comerţul cu gaze este o problemă diferită. Uitându-ne înainte, nu putem exclude implicarea pe piaţa de retail, dar nu este ceva care să se întâmple peste noapte", a declarat, într-un interviu acordat ziarului Adevărul, preşedintele Enel România, Matteo Codazzi. De altfel, grupul italian a participat, în urmă cu trei ani, la privatizarea companiilor de distribuţie a gazelor naturale Distrigaz Sud şi Distrigaz Nord, proces câştigat însă de Gaz de France, respectiv de nemţii de la E.ON.

Plan de investiţii de 500 mil. euro în Banat şi Dobrogea

Pe piaţa de furnizare a electricităţii din România, Enel deţine deja o cotă de circa 20%, prin intermediul a două companii de distribuţie preluate de la stat în martie 2005 - Electrica Banat şi Electrica Dobrogea. Enel a obţinut pachetul majoritar de acţiuni la cei doi distribuitori contra unei sume totale de 127,6 milioane de euro.

Ce a făcut Enel în cei doi ani de când a preluat conducerea celor două companii? Matteo Codazzi spune că cel mai greu a fost începutul, organizarea după noi standarde. Cu o echipă de specialişti români şi italieni, investiţiile au început prin dezvoltarea unui centru de telecontrol, care reduce timpul intervenţiilor. De asemenea, a fost creată o hartă a reţelei de distribuţie, o bază de date cu toate informaţiile tehnice necesare. "În urma investiţiilor, am redus pierderile tehnice din reţele cu circa 10%, care înseamnă o economie de câteva milioane de euro", a completat şeful Enel România.

În cele opt luni din 2005, Enel a investit la Electrica Banat şi Dobrogea în total 13 milioane de euro. Cifrele pentru 2006 nu sunt încă disponibile, dar Codazzi spune că investiţiile au fost de 4-5 ori mai mari decât nivelul dinainte de privatizare. "Avem un plan de investiţii de câteva miliarde de euro pentru această ţară, din care un miliard de euro pentru Electrica Muntenia Sud, în următorii zece ani, şi 500 milioane euro pentru Electrica Banat şi Dobrogea, în următorii şase-şapte ani", a explicat Codazzi.

"Aşteptăm doar semnătura vânzătorului pe contract"

În iunie 2006, grupul italian a fost declarat, contra sumei de 820 milioane de euro, câştigătorul licitaţiei pentru privatizarea Electrica Muntenia Sud, cea mai valoroasă distribuţie românească de electricitate. Preluarea companiei nu s-a realizat însă nici până acum, deşi estimările iniţiale indicau ca termen de finalizare a privatizării sfârşitul anului trecut. Dacă până la 17 iulie, Enel nu devine proprietar cu acte în regulă al Electrica Muntenia Sud, procesul de privatizare se va relua, întrucât oferta statului de vânzare expiră.

"Am acceptat deja toate termenele şi condiţiile contractului aşa cum a fost propus de vânzător, am acceptat totul. Aşteptăm doar ca vânzătorul român să pună semnătura pe acel contract", a declarat oficialul Enel. El a adăugat că Electrica Muntenia Sud are nevoie foarte mare de investiţii, dovadă penele de curent dese din ultimul timp, şi de aceea trebuie preluată în timp util.

Finalizarea privatizării a fost întârziată şi de deschiderea unei anchete în care au fost implicaţi şeful comisiei de privatizare, Dorinel Mucea, acuzat de spionaj în favoarea Enel, dar şi fostul ministru al economiei, Codruţ Şereş. Codazzi a declarat că reprezentanţii Enel nu au fost contactaţi până acum în niciun fel de procurorii români, nefiind măcar informaţi asupra anchetei. "Singurul nostru comentariu este că vânzătorul a fost destul de isteţ încât a fost în stare să obţină în plus (la etapa ofertelor îmbunătăţite - n.r.) de la Enel 100 milioane de euro. Am oferit acel preţ, aşa că pentru noi este corect şi suntem gata să mergem mai departe", a spus preşedintele Enel România.

"E o nevoie uriaşă de investiţii în România"

De preluarea Electrica Muntenia Sud, companie care aproape va dubla afacerile de acum ale Enel în România, vor depinde şi investiţiile programate în producţia de electricitate, afirmă Codazzi. Cota de piaţă va creşte până la aproape 30%, iar nevoia de electricitate va evolua pe măsură.

Enel se află deja într-un stadiu avansat de cumpărare a unei firme care desfăşoară un proiect de producţie a energiei eoliene în Tulcea. Oficialul Enel a estimat că tranzacţia, întârziată de obţinerea autorizaţiilor, se va încheia până la finele anului. Intrarea în sectorul de producţie va fi o prioritate în perioada următoare, atât timp cât piaţa angro se confruntă cu o lichiditate extrem de scăzută. Cauza: lipsa competiţiei între producători, deţinuţi integral de stat. "Problema în România nu este lipsa electricităţii, ci lipsa electricităţii cu costuri reduse. Şi aveţi nevoie de investiţii pentru a converti centralele de la combustibil scump la unul mai ieftin. Asta va face diferenţa pentru România", a conchis Matteo Codazzi.

Avem cu certitudine multă experienţă atât în furnizarea, cât şi în distribuţia gazelor naturale. În termeni de piaţă, cred că, în acest moment, nu mai există vreo oportunitate interesantă în sectorul de distribuţie a gazelor în România.
Matteo Codazzi
Preşedintele Enel România

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite