Electrica reia proiectele de producţie a energiei electrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Electrica reia proiectele de producţie a energiei electrice
Electrica reia proiectele de producţie a energiei electrice

Furnizorul şi distribuitorul de energie electrică Electrica revine la proiectele sale mai vechi în ceea ce priveşte posibilitatea de a deveni şi producător de electricitate, în condiţiile în care nu va mai face parte din noile companii intergrate, transmite NewsIn.

Astfel, Electrica şi-a propus realizarea unor capacităţi de producţie din surse regenerabile de circa 375 de MW pentru acoperirea din surse proprii a necesarului de certificate verzi: 150 MW din energie eoliană, 200 MW din biomasă şi 25 MW din energie hidro. Aceste proiecte sunt la faza de studiu de fezabilitate.

 Întrucât Electrica nu dispune de know-how-ul în implementarea proiectelor în domeniul energiei regenerabile, compania are în plan atragerea unor parteneri din ţară sau din străinătate, care au experienţă în domeniul energiei verzi.

Electrica renunţase la aceste proiecte, după ce fusese inclusă în cele două mari companii rezultate din reorganizarea sectorului energetic, după cum a anunţat în urmă cu câteva luni ministrul economiei, Adriean Videanu.

Preşedintele Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), care a contribuit la realizarea proiectului de restructurare a sectorului energetic, Dan Gheorghiu, a anunţat astăzi că Electrica a fost scoasă din componenţa celor două mari companii care vor rezulta în urma reorganizării sectorul energetic, cel puţin până în 2013.

Gheorghiu a confirmat, astfel, informaţiile publicate ieri de "Adevărul", potrivit cărora filialele Electrica rămase în posesia statului nu vor fi incluse în noile entităţi, ci vor fi scoase la privatizare, prin vânzarea unui pachet de 51% din capitalul social către un investitor strategic.

Prin filialele de distribuţie şi cele de furnizare din Transilvania şi Muntenia (Electrica Transilvania Nord, Electrica Transilvania Sud, Electrica Muntenia Nord), precum şi prin filiala Electrica Serv, Electrica deserveşte aproximativ cinci milioane de clienţi. Acţionarul majoritar al Electrica SA este Ministerul Economiei.

La nivel de grup, societatea a avut în 2008 o cifră de afaceri de 5,9 miliarde lei şi un profit brut de 1,5 miliarde de lei.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite