Economia trebuie tratată cu măsuri de austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană recomandă României consolidarea finanţelor publice şi reforme economice, pentru a reduce dezechilibrele tot mai mari din economie. Proiecţia Comisiei Europene privind deficitul de cont curent al României pe 2008 indică o depăşire a plafonului de 3%, ajungând la 3,5% din Produsul Intern Brut.

Pentru 2009, CE anticipează o majorare a deficitului bugetar la 4% din PIB. Scenariul de la Bruxelles pentru România pare realist dacă luăm în calcul faptul că pe primele 10 luni din 2007, bugetul general consolidat înregistra un excedent de 0,12% din PIB, faţă de un deficit de 1,5% din PIB asumat pentru aceaşi perioadă din 2008 de către Ministerul Finanţelor.

CE apreciază ca principale cauze pentru creşterea cheltuielilor bugetare majorările salariale din sectorul public, a subvenţilor şi transferurilor de fonduri pentru protecţie socială. Un alt risc se referă la scăderea veniturilor, în special dacă economia îşi va micşora ritmul de dezvoltare.

Fără cheltuieli suplimetare

Întrebat dacă există vreo şansă de a evita scenariul prognozat de CE, Comisarul european pentru Finanţe şi Economie, Joaquin Almunia, a afirmat, într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles, că a transmis încă din luna iunie o scrisoare autorităţilor române care reflectă îngrijorările oficialilor UE cu privire la riscurile din sectorul finanţelor publice.

 “Din păcate, potrivit datelor din prognoza de toamnă pe care am prezentat-o, aceste riscuri au început să se materializeze şi vor provoca deficite bugetare peste valoarea de referinţă (de 3% din PIB) dacă nu sunt adoptate în timp util politici fiscale necesare”, a arătat comisarul european, citat de Mediafax.

Finanţarea deficitelor este tot mai scumpă

Totodată, Almunia a atras atenţia şi asupra altor probleme ale economiei româneşti, precum “volatilitatea extremă” a cursului de schimb leu/euro din ultimele săptămâni şi dificultăţile legate de finanţarea datoriilor externe, din ce în ce mai scumpe în contextul crizei financiare.

CE anticipează că deficitul bugetar va continua să crească în 2009, respectiv la 4% din PIB, “din cauza unei noi majorări a pensiilor, a impactului complet al reducerilor ratei contribuţiilor din 2008 şi a costurilor legate de al doilea pilon de pensii (0,3% din PIB)”. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite