Economia a aterizat forţat în semestrul I

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Economia a aterizat forţat în semestrul I
Economia a aterizat forţat în semestrul I

Produsul Intern Brut s-a compactat cu 7,6%, pe fondul restrângerii pieţelor din toate domeniile. Datele provizorii raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică arată o scădere cu 7,6% a economiei în primul semestru şi cu 8,8% în trimestrul II din 2009.

Economia şi-a adâncit scăderea în al doilea trimestru la 8,8% comparativ cu perioada similară din 2008, de la 6,2% în primele trei luni, dar şi-a limitat contracţia comparativ cu trimestrul anterior la 1,2%.

Citiţi şi:


România a izbit avionul

Statistica va raporta în septembrie evoluţia detaliată pe sectoare a economiei din primul semestru, acum a anunţat doar evoluţia procentuală, din care reiese o scădere cu 7,6% a PIB. Însă din raportările recente se întrevăd deja evoluţiile principalelor sectoare, cum ar fi industria, construcţiile, serviciile, comerţul exterior, salariile etc. – sinteze pe care le-am consemnat şi noi, în casetele alăturate. Anul trecut, observând creşterea intensă a creditării, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avut câteva declaraţii mai „colorate“, din care memoria tiparului a reţinut: „S-o lăsăm mai uşor, să nu izbim avionul“ sau „Nu trageţi prea tare de economie, că se rupe“.

Ei bine, iată că tocmai sectoarele care au explodat în anii trecuţi, datorită exclusiv creşterii creditării, s-au prăbuşit ca un castel de nisip în prima jumătate a lui 2009. Este vorba despre piaţa imobiliară şi cea a electrocasnicelor şi, desigur, de piaţa auto. Toate acestea creşteau bazându-se mai mult pe importuri, iar importurile consemnează acum cea mai abruptă scădere, de aproape 40%. Putem spune că „am izbit avionul“ şi că, trăgând prea tare de economie, aceasta „s-a rupt“, după cum avertiza Mugur Isărescu în 2008.

Ce urmează? Analistul economic Ilie Şerbănescu afirmă că aceste scăderi vor continua până când economia îşi va reveni la nivelul anilor de început ai boom-urilor, adică 2005-2006.

Compactare sub aşteptările analiştilor

Datele privind evoluţia PIB sunt sub estimările analiştilor chestionaţi de agenţiile de presă, care indicau, pe medie, o scădere a economiei în trimestrul al doilea de 9,4%.

Reamintim că, în 2008, România a înregistrat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, de 7,1%. În primul trimestru al acestui an, economia s-a contractat cu 6,2% comparativ cu perioada similară a anului trecut, al şaselea declin al PIB la nivelul UE, din cauza scăderilor mai accentuate în agricultură şi industrie. Comparativ cu trimestrul IV din 2008, scăderea economică a fost de 4,6%.

Fondul Monetar Internaţional prognozează pentru România o scădere economică de 8-8,5% în 2009, dublu faţă de estimarea de 4,1% din luna martie, când a fost negociat acordul stand-by.Scăderea de 8,8% a PIB în trimestrul doi comparativ cu perioada similară a anului trecut reprezintă al patrulea declin din Uniunea Europeană (UE), comparativ cu o medie de 4,8% la nivelul celor 17 state care au raportat datele către Eurostat spre centralizare.

Cu 20% mai puţin grâu

În ciuda prognozelor care anunţau calamităţi naturale, producţia de grâu din acest an a fost destul de bună, respectiv de 5,22 milioane de tone, în scădere cu 20% faţă de cea înregistrată anul trecut, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Totodată, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură a efectuat, de la începutul anului până la 30 iunie, plăţi de 503,6 milioane de euro, iar pentru obţinerea de fonduri derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală au fost depuse 13.340 de dosare, în valoare de peste cinci miliarde de euro.

Scăderi ale PIB* în UE

Belgia    -3,8%
Germania    -5,9%
Estonia    -16,6%
Grecia    -0,2%
Franţa    -2,6%
Italia    -6,0%
Cipru    -0,7%
Letonia    -18,2%
Lituania    -22,6%
Ungaria    -7,4%
Olanda    -5,1%
Austria    -4,4%
Portugalia    -3,7%
România    -8,8%
Slovacia    -5,3%
Suedia    -6,3%
Marea Britanie    -5,6%

*faţă de perioada similară din 2008

Bursa e cea mai sensibilă

La jumătatea acestui an, scăderile de pe piaţa de capital au fost mai dramatice decât cele din economia reală. Asta şi pentru că bursa a reacţionat înainte ca recesiunea să ajungă şi în România.

Astfel, acţiunile listate au ajuns la jumătatea valorii înregistrate la sfârşitul lui iunie 2008. Capitalizarea bursieră (valoarea de piaţă a acţiunilor) a scăzut în aceeaşi perioadă cu 49%, de la 110,4 miliarde de lei (30,2 miliarde de euro) la 56,2 miliarde de lei (13,36 miliarde de euro). Totuşi, în ultimele luni se observă o uşoară revenire a Bursei de la Bucureşti.

Scăderi pe toată linia în industrie

Statisticile oficiale raportate recent arată că în industrie au scăzut abrupt atât producţia, cât şi valoarea comenzilor noi şi vânzările reflectate în cifrele de afaceri.

În semestrul I, producţia industrială a scăzut cu 8,6%, cererea (reprezentată de comenzile noi) a fost cu 21,1% mai mică, iar cifra medie de afaceri s-a diminuat cu 17,2% faţă de primul semestru din 2008.

 În ceea ce priveşte costurile de producţie, media lunară a acestora a scăzut în primele trei luni, pentru ca din aprilie să revină pe creştere. În iunie, costurile de producţie au crescut, în medie, cu 0,6% faţă de mai şi au stagnat faţă de aceeaşi lună din 2008.

image
image

 Scăderile din economie nu se vor opri până nu vom reveni la nivelul anilor 2005-2006, când au început creşterile nesănătoase.

image


Ilie Şerbănescu
analist economic

Consumul de energie, în scădere vertiginoasă

Cererea pe piaţa gazelor a scăzut cu 18% în primele şase luni, ca urmare a reducerii activităţii celor mai mari consumatori industriali, în special în sectorul chimic. Acest lucru a determinat un recul impresionant al importurilor de gaze, de 77%, odată cu diminuarea cu 6% a producţiei interne. Reprezentaţii producătorilor estimează că piaţa va finaliza acest an cu o scădere de circa 20%.

În ceea ce priveşte consumul de electricitate, indicatorul s-a redus cu aproape 10% în prima jumătate a anului, exclusiv din cauza diminuării cererii industriale, în contextul în care populaţia a utilizat cu 8% mai mult curent electric. Totodată, consumul de carburanţi a fost mai mic cu 10% în prima parte a anului. Principalele companii petroliere se aşteaptă la o adâncire a acestui recul în următoarele luni, mai ales în ceea ce priveşte consumul populaţiei, din cauza scăderii prognozate a puterii de cumpărare.

Doar „gogoaşele“ s-au dezumflat

Analistul economic Ilie Şerbănescu nu pare impresionat de magnitudinea scăderilor din economie. El a observat că numai anumite sectoare au reduceri masive, de peste 35-40%, respectiv cele care au avut, în anii trecuţi, creşteri spectaculoase.

„Piaţa imobiliară s-a umflat ca o gogoaşă în ultimii ani, acum se dezumflă tot ca o gogoaşă. Piaţa auto – la fel, după creşteri de peste 30% a ajuns la scăderi de 50%.

Importurile masive de altădată scad cu aproape 40%. Alt exemplu ar fi piaţa de electrocasnice şi alte bunuri de folosinţă îndelungată. Eu cred că scăderile din economie nu se vor opri până nu vom reveni la nivelul anilor 2005-2006, când au început acele creşteri despre care s-a spus de atâtea ori că erau nesănătoase“, ne-a declarat Ilie Şerbănescu.

Românii au luat mai puţine credite

image

Dobânzile mari şi grija zilei de mâine i-au ţinut pe români departe de credite. În consecinţă, valoarea împrumuturilor în desfăşurare (populaţie şi firme) a crescut cu doar 5%, în perioada iunie 2008-iunie 2009, ajungând la 198 de miliarde de lei (47,1 miliarde de euro). În schimb, statul s-a îndatorat tot mai mult.

Astfel, creditul guvernamental s-a triplat, ajungând la valoarea de 36,7 miliarde de lei (8,7 miliarde de euro), pentru a acoperi cheltuielile mari ale statului. Pe de altă parte, românii au acordat o atenţie mai mare economisirii. Astfel, depozitele în lei ale populaţiei au crescut cu aproape 21%, iar cele în valută, cu 17%.

Piaţa auto a frânat brusc


În perioada ianuarie-iunie s-au vândut circa 79.000 de automobile, faţă de peste 176.000 în prima parte din 2008. Criza a lovit dur vânzările de vehicule comerciale, care au ajuns la sub 8.000 de unităţi, faţă de peste 29.000 de unităţi în prima parte din 2008.

Nici autobuzele nu mai au căutare, înregistrând o scădere de 76%, adică 500 de unităţi, comparativ cu peste 2.000 în prima jumătate din 2008. Comerţul cu autoturisme noi s-a diminuat cu 51%, ajungând la aproape 70.000 de unităţi, importurile fiind şi ele mai mici cu 50%, ajungând la 50.000 de maşini. Producţia internă a reuşit, totuşi, să încheie semestrul pe plus.

Comerţul exterior, în derivă

Exporturile realizate în semestrul I din 2009 au totalizat 13,5 miliarde de euro, în scădere cu 20,3% comparativ cu primul semestru din 2008. Iar importurile au fost de 17,9 miliarde de euro, mai mici cu 36,6% la valori exprimate în euro.

În termeni nominali, valoarea totală a tranzacţiilor realizate de România în primul semestru din 2009 (importuri+exporturi) a fost de 31,4 miliarde de euro. A se compara cu totalul de 44,2 miliarde de euro, consemnat în primele şase luni din 2008. Vestea bună este că deficitul comercial a scăzut semnificativ în primul semestru.

Putere de cumpărare mai mică

Media salariilor nete a crescut mai puţin decât media preţurilor la şase luni, ceea ce înseamnă că românilor le-a scăzut puterea de cumpărare. În iunie, salariul mediu net pe economie a ajuns la 1.379 de lei, cu 24 de lei mai mare decât în ianuarie, avans care înseamnă 1,7%.

Media preţurilor a crescut, însă, cu 3% în aceeaşi perioadă. Mai precis, scumpirile acumulate în primele şase luni din acest an au ajuns la o medie de 3,14%. Pe categorii de produse, în primele şase luni, alimentele s-au scumpit cu 1,22%, preţurile mărfurilor nealimentare au avansat cu 4,14%, iar tarifele pentru servicii – cu 4,76%.

Record de firme închise

În primul semestru din acest an, peste 93.000 de societăţi comerciale au fost închise, respectiv radiate, dizolvate sau cel puţin suspendate, arată statisticile oficiale. Dintre acestea, aproape trei sferturi nu aveau activitate, susţin reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Mai exact, 71.000 de firme nu aveau activitate sau nu au declarat-o. Potrivit ANAF, numărul foarte mare de firme aflate în această situaţie este şi o urmare a faptului că majoritatea reprezentanţilor societăţilor au ignorat gestionarea sau lichidarea societăţilor. De vină este mai ales introducerea controversatului impozit forfetar mascat de unul minim.

Publicitatea, prima lovită de recesiune

Companiile afectate de criza financiară s-au văzut nevoite să taie, în primul rând, din bugetele de promovare. Industria de publicitate din România a avut în 2008 venituri totale de aproximativ 600 de milioane de euro, potrivit datelor oferite de firma de consultanţă MediaHub.

Publicitatea TV, care are şi cea mai mare pondere din aceste venituri, a scăzut, ca număr de GRP-uri livrate (puncte de audienţă înregistrate de reclamele difuzate), cu aproximativ 6% în prima jumătate a acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2008. Lovitura este în realitate mai mare din cauza faptului că staţiile TV s-au văzut nevoite să scadă drastic tarifele, unele până la jumătate. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite