Economia bazată pe importuri e falimentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economiştii cred că principala cauză a crizei vine din deficitul comercial. Importurile masive, care susţin mai mult consumul decât investiţiile, au condus la căderea industriei româneşti.

Analiza Top 100 România 2007, publicată de FinMedia, a evidenţiat o concluzie esenţială: pentru prima oară după 11 ani, companiile din comerţ domină topul atât numeric, cât şi ca cifră de afaceri.

O privire atentă asupra acestei ierarhii, care se referă la performanţele firmelor realizate în anul 2007, relevă o situaţie inedită, previzibilă şi nu tocmai propice unei dezvoltări generale sănătoase: ofensiva pe piaţa autohtonă a marilor companii multinaţionale din comerţ este încă în toi şi ea confirmă modelul actual de creştere economică a României pe bază de consum.

Mecanismul declinului

Economiştii Centrului Român de Modelare Economică (CERME) consideră că tocmai înclinaţia spre consum este cauza care a dus la criza cu care se confruntă acum industria românească.

 Faptul că românii preferă să cumpere mai multă marfă din import decât din producţia autohtonă determină restrângerea treptată a pieţei căreia i se adresează producătorii din ţara noastră. Rezultatul se vede astăzi, în industrie: din cauza lipsei de comenzi, marile combinate industriale se văd nevoite să-şi restrângă sau chiar să oprească activitatea. Şi un exemplu concret: importurile auto second-hand au lăsat fără piaţă producătorul autohton Dacia Piteşti...

“Noi avertizăm de mai mulţi ani că decalajul dintre importuri şi exporturi e prea mare, iar gradul de acoperire a acestui deficit e tot mai scăzut. Acum, probabil, ni se dă dreptate, dar din păcate e cam târziu”, ne-a declarat economistul Cezar Mereuţă, directorul CERME.

El consideră că o soluţie la criza actuală din industrie nu poate fi dată acum, ci “trebuie să aşteptăm până se sedimentează pieţele”. Va trebui “să ne asumăm şi acest pas înapoi, aşa cum am primit cu bucurie creşterile din ultimii ani”, conchide el.

Dăianu aşteaptă ce e mai rău

Europarlamentarul Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe, consideră că, deşi este deja vizibil faptul că România simte efectele crizei financiare internaţionale, situaţia din 2009 va fi mult mai nefavorabilă decât în prezent. “Eu cred că o rată a creşterii de 4%, în 2009, în România, este o cifră optimistă.

Mă aştept la mai rău, sper să nu ne apropiem de 2%, ci să rămânem între 2 şi 4% creştere economică. Mi-e teamă foarte mult de faptul că un cost ridicat al creditului va lovi în nivelul activităţii economice”, afirmă europarlamentarul Daniel Dăianu.

Românii trimit acasă 7 miliarde de euro

Românii din străinătate vor trimite în ţară echivalentul a 9 miliarde dolari (circa 7 miliarde euro) în acest an. Acest volum situează România pe locul al optulea în lume, estimează, într-un raport, Banca Mondială.

România este depăşită, după nivelul remiterilor cetăţenilor care lucrează în străinătate în acest an, doar de India (30 miliarde dolari), China (27 miliarde dolari), Mexic (23,8 miliarde dolari), Filipine (18,7 miliarde dolari), Polonia (11 miliarde dolari), Nigeria (10 miliarde dolari) şi Egipt (9,5 miliarde dolari).

În primele nouă luni ale acestui an, intrările de bani în România din transferuri curente, care includ în special banii trimişi în ţară de românii din străinătate, au însumat 6,69 miliarde euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.

Raportată la produsul intern brut, valoarea remiterilor este relativ redusă, însă România este vulnerabilă la fluxul de bani pe această filieră deoarece o diminuare a sumelor trimise de muncitorii din străinătate ar afecta un număr semnificativ din familiile acestora rămase în ţară, se menţionează în raportul Băncii Mondiale.

1,2 milioane euro, cel mai mare salariu din România în 2007

Cel mai mare salariu anual din România s-a ridicat, în 2007, la 1,24 milioane euro net, rezultând un venit net de 103.000 euro/lună, potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).  Persoana care a încasat anul trecut acest venit a activat în domeniul comercializării energiei electrice.

Din acelaşi domeniu provine şi al doilea cel mai mare salariu încasat în 2007 în România, respectiv 876.125 euro/an, adică 73.010 euro pe lună.  

În topul celor mai mari 10 salarii încasate în 2007 în România mai figurează alte cinci persoane, cu venituri anuale cuprinse între 400.000 de euro/an şi 490.000 de euro/an. Acestea provin din domenii precum energie, producţia de băuturi răcoritoare şi intermedieri monetare. 

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite