Domo pregăteşte listarea la Bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lorand Szavardi şi Ferenc Hegeduş şi-au transferate acţiunile către o firmă înregistrată în Cipru Acţiunile deţinute de oamenii de afaceri Lorand Szavardi şi Ferenc Hegeduş la

Lorand Szavardi şi Ferenc Hegeduş şi-au transferate acţiunile către o firmă înregistrată în Cipru

Acţiunile deţinute de oamenii de afaceri Lorand Szavardi şi Ferenc Hegeduş la retailerul de electronice şi electrocasnice Domo au fost transferate către o firmă înregistrată în Cipru, aflată tot în proprietatea lor. O decizie în acest sens a fost luată la sfârşitul anului trecut şi de acţionarul majoritar al Altex, Dan Ostahie, care şi-a transferat acţiunile deţinute la mai multe companii proprii către o altă firmă de-a sa din Olanda, respectiv Bomenveld BV.

Lorand Szarvadi şi Ferenc Hegeduş deţin împreună 74,4% din acţiunile lanţului de magazine Domo, iar această decizie a celor doi oameni de afaceri este motivată de intenţia listării la Bursă, cel mai probabil în toamna acestui an.

Domo este în căutarea unui investitor strategic

"Am înfiinţat, în decembrie anul trecut, în Cipru, firma Dominuse Management Ltd., căreia i-am transferat participaţiile de 74,4% pe care eu şi Ferenc Hegeduş le aveam la Domo Retail. Eu şi soţia mea deţinem 55% din acţiunile Dominuse, restul aparţinând familiei Hegeduş", a declarat, Lorand Szarvadi, citat de Mediafax. Ca şi în cazul Altex, transferul a creat posibilitatea creării unei structuri de tip holding, ceea ce va simplifica o eventuală tranzacţie, cât şi momentul listării la Bursă. Potrivit lui Szarvadi, acţionarii Domo au purtat, recent, primele discuţii despre listarea la Bursă cu specialişti în domeniu. "Am luat în considerare această listare la Bursă şi chiar o pregătim, dar nu ne-am decis încă dacă vom face şi o majorare de capital. Listarea va avea loc în a doua parte a acestui an, cel mai probabil în toamnă", afirmă Szarvadi. Un alt obiectiv al acţionarilor de la Domo este şi găsirea unui acţionar strategic, în condiţiile în care piaţa de electronice şi electrocansice nu mai oferă foarte multe oportunităţi de creştere a businessului.

Afaceri de 122 milioane de euro

"Prospectează piaţa românească aproape toţi marii jucători din domeniu, dar cred că prima companie importantă din străinătate va veni pe piaţă abia în 2008. În general, un investitor strategic, care vine într-o ţară nouă, cumpără iniţial puţin peste 50% dintr-o companie, ca să poată deţine controlul, şi apoi, după 2-3 ani, în funcţie de evoluţia pieţei, încearcă să achiziţioneze şi restul acţiunilor", crede Lorand Szarvadi.

Anul trecut, Domo a înregistrat o cifră de afaceri de 122 milioane de euro, având deschise 105 magazine în România, şi patru în Bulgaria. Pe parcursul anului în curs, compania va mai deschide alte 24 de magazine, şapte peste Dunăre, iar restul în centrele comerciale Kaufland din România. În afara participaţiei firmei Dominuse, nou-înfiinţată, restul acţiunilor la Domo Retail aparţin fondului de investiţii Romanian - American Enterprise Fund (RAEF) - 9,3%, şi Westerham Holding B.V. (14,7%), acesta din urmă fiind, conform spuselor lui Szarvadi, o companie aflată în portofoliul RAEF. Restul de circa 1,5% din acţiuni este deţinut de o persoană fizică, Mnohoghitnei Alexandru.

Noi investiţii în domeniul hotelier

Un alt proiect al acţionarilor de la Domo constă în investiţiile în domeniul hotelier, prin cumpărarea hotelului Best Western Balvanyos, din judeţul Covasna. Valoarea tranzacţiei a fost cuprinsă între două şi trei milioane de euro. Vânzătorul este un om de afaceri din Israel. "Acţionarul majoritar a considerat că nu mai poate face eforturi pentru a investi în locaţia respectivă şi a decis să vândă", a declarat Mălin Mălineanu, reprezentantul Best Western în România. Potrivit lui Szarvadi, renovarea hotelului va începe în luna martie şi va necesita investiţii de 1,5 milioane de euro. Unitatea hotelieră este afiliată în sistem de franciză lanţului internaţional Best Western, fiind unul dintre cele şapte hoteluri din România care poartă acest nume. Taxa anuală de franciză este de 2% din cifra de afaceri.

Altex pregăteşte posibila vânzare

În cazul Altex, compania ale cărei acţiuni au fost şi ele transferate către o firmă olandeză, se poate vorbi de o posibilă finalizare a negocierilor pe care acţionarul majoritar, Dan Ostahie, le poartă cu un fond de investiţii, pentru vânzarea unui pachet de acţiuni. Piaţa de electronice şi electrocasnice se cifrează în prezent la circa 750 milioane de euro, valoare ce se va menţine, spun specialiştii din domeniu, la acelaşi nivel şi în acest an. O consolidare este aşteptată de-abia în perioada 2008-2009, atunci când este posibil să apară şi marii jucători de talie internaţională. Principalii actori de pe piaţa românească sunt Altex, Domo şi Flanco.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite