Distribuitorii de electricitate de stat, dezavantajaţi în faţa privaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile de distribuţie a electricităţii aflate în proprietatea statului se plâng de faptul că profiturile le sunt diminuate prin deciziile reglementatorului pieţei de energie.

Companiile de distribuţie a electricităţii aflate în proprietatea statului se plâng de faptul că profiturile le sunt diminuate prin deciziile reglementatorului pieţei de energie.

Discuţiile dintre Electrica şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pleacă de la rata reglementată a rentabilităţii, indicator care determină practic profitul obţinut de companii din activitatea de distribuţie. Această rată se aplică la activele existente în societatea de distribuţie şi pe măsură ce se pun în funcţiune noi instalaţii, prin investiţii, direct proporţional creşte şi profitul.

Dacă rata reglementată a rentabilităţii aplicată filialelor Electrica privatizate a fost, în perioada 2005-2007, de 12%, pentru distribuitorii de electricitate de stat ea a fost de numai 7%. "Rata de rentabilitate reflectă capacitatea activelor de a produce profit. ANRE practic a asigurat un profit mai mare celor cărora le-a dat o rată de rentabilitate mai mare", ne-a explicat Constantin Chivulescu, director financiar la Electrica.

Altfel spus, la fiecare leu investit, distribuitorilor de stat li se asigură un profit de 7%, în timp ce pentru cei privaţi - de 12%.

Începând cu anul viitor şi până în 2012, rata de rentabilitate va fi de 10% pentru privaţi, iar pentru cei de stat ar putea fi de circa 7%, potrivit reglementărilor ANRE. Valoarea ratei nu se cunoaşte încă, întrucât, în metodologia de stabilire a tarifelor de distribuţie publicată recent în "Monitorul Oficial", ANRE precizează doar că "în cazul operatorilor de distribuţie cu capital integral de stat, valoarea ratei reglementate a rentabilităţii poate fi diminuată cu componenta riscului de ţară şi a riscului investitorului privat".

Măsura este discriminatorie, atrage atenţia Electrica. "Este o nedreptate. Am avut discuţii la vârf cu ANRE şi mai avem încă, pentru că nu putem să fim dezavantajaţi în continuare, pentru următorii cinci ani", a declarat, pentru "Adevărul", Corneliu Stan, directorul general al companiei.

Riscul de ţară nu afectează şi privaţii

Întrebat de ce riscul de ţară se aplică doar la distribuitorii de stat şi nu şi la cei privaţi, din moment ce operează în aceeaşi ţară, explicaţia vicepreşedintelui pe probleme de energie al ANRE, Nicolae Opriş, a fost oarecum năucitoare.

"Cei de la stat au un risc mai mic în faţa unei bănci decât un privat, întrucît statul este un garant foarte puternic", a spus Opriş. Cele cinci distribuţii ale Electrica privatizate au fost cumpărate însă de grupuri foarte puternice la nivel european, Enel Italia, E.ON Germania sau CEZ Cehia, iar acestea ar putea obţine oricând un credit foarte uşor, spre deosebire de Electrica. Mai mult, statul nu mai are voie să dea garanţii fără a se lovi de problema ajutorului de stat.

În ceea ce priveşte prima perioadă de reglementare, 2005-2007, Opriş a declarat că rata superioară aplicată distribuitorilor privaţi a fost negociată la încheierea contractelor de privatizare. Jean Constantinescu, fost preşedinte ANRE, spune că rentabilitatea activelor companiilor private se raportează la valoarea de piaţă a acestora, dată la privatizare, în timp ce distribuitorii de stat nu au stabilită o valoare de piaţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite