Dispută pentru comercializarea iPhone în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentantul unic al produselor concernului american Apple nu a vândut niciun aparat, în schimb alte trei companii nu fac faţă cererilor de pe piaţa autohtonă Afacerea comercializării

Reprezentantul unic al produselor concernului american Apple nu a vândut niciun aparat, în schimb alte trei companii nu fac faţă cererilor de pe piaţa autohtonă

Afacerea comercializării iPhone a dus la adevărate conflicte comerciale pe piaţa autohtonă. În timp ce compania bucureşteană IRIS deţine statutul de unic importator şi distribuitor a produselor Apple iPhone în România, pe piaţă, alte trei firme deja fac bani din vânzarea celebrului telefon. Primele 100 de aparate iPhone s-au vândut pe un site de comerţ electronic.

Interesul este mare, iar numărul importatorilor şi al comercianţilor este în creştere. Între timp, IRIS, firma care are calitatea de "unic importator în România al produselor Apple", aşteaptă o anchetă a companiei Apple Europa pentru a identifica filiera pe care a ajuns în România celebrul aparat telefonic. Ce măsuri s-ar putea lua după finalizarea anchetei încă nu se ştie.

Marketonline a dat o mică lovitură mediatică. Anunţul potrivit căruia este primul magazin online care vinde iPhone în România a fost preluat rapid atât de presa tradiţională, cât mai ales în mediul online. Mugur Cosmin Frunzetti, managing partner al www.marketonline.ro, consideră că reacţia competitorilor a sporit interesul publicului. Pe 11 octombrie, marketonline.ro anunţa faptul că cel mai aşteptat smarthphone din lume este pentru prima oară pe piaţa din România.

Piedici la import între firmele importatoare

A doua zi, site-ul de comerţ electronic emag.ro anunţa decizia companiei de a include iPhone în oferta sa numai atunci când canalul de comercializare va deveni oficial şi va fi recunoscut şi susţinut de către compania producătoare.

"În cazul iPhone, considerăm că vânzările actuale din România se încadrează în categoria <> , deoarece asupra terminalelor s-a intervenit prin tehnici de piraterie software pentru a putea fi folosite. Acest lucru este recunoscut şi de comercianţi, care îndrumă clienţii să nu încerce să contacteze producătorul prin intermediul terminalului, pentru că acesta va fi blocat," a declarat Lucian Condruz, Director Product Management eMAG.

Mugur Cosmin Frunzetti susţine însă că nu a fost contactat nici de către IRIS, unic distribuitor al produselor Apple în România, şi nici de către reprezentanţii emag.ro. IRIS a încercat blocarea în vamă a aparatelor, motivând lipsa licenţei de import. Efectul a fost de scurtă durată, de o zi, Ministerul Finanţelor răspunzând că o astfel de licenţă nu este necesară.

Importatorul aparatelor nu este Marketonline, ci "unul dintre principalii importatori de telefoane mobile din România", aşa cum precizează Frunzetti, care nu doreşte să dezvăluie numele acestuia, pentru că speră să cumpere cât mai multe aparate, măcar încă 100 de bucăţi. Pe de altă parte, el consideră că este normal ca importatorul să-şi facă publică acţiunea atunci când crede că este oportun. Frunzetti cunoaşte deja un al treilea importator de iPhone. De altfel, şi numărul de comercianţi interesaţi este în creştere. Un alt magazin online, www.cel.ro, afişează la vânzare mult doritul dispozitiv.

"În acest moment, dispunem de un stoc de iPhone consistent, pe care l-am achiziţionat de la un importator român. Deja avem şi primele vânzari înregistrate", ne-au precizat reprezentanţii Cel.ro, fără însă a ne oferi şi alte date despre identitatea importatorului.

Declaraţii ezitante din partea "unicului importator"

Startul în "cursa pentru iPhone" a fost dat de firma Arobs, care a prezentat la SIAB un iPhone şi a anunţat că aşteaptă un transport de 200 de bucăţi dintr-un import de 500 ce se va face în următoarele două luni. Răspunsul IRIS a fost unul ezitant, dar nu a întârziat ca reacţie.

Fişierul comunicatului de presă emis avea numele "iPhone ilegal în România" pentru ca titlul propriu-zis să fie puţin îndulcit "iPhone nu este comercializat în România printr-o filieră legală". Conţinutul comunicatului însă nici nu mai argumenta titlul, ci se concentra pe faptul că aceia care cumpără dispozitive iPhone modificate nu beneficiază de protecţie din partea Apple. Trebuie spus însă că site-urile care comercializează dispozitivele Apple oferă o garanţie de 24 de luni.

În acelaşi timp, reprezentanţii IRIS dădeau chiar informaţii contradictorii cu cele oferite prin comunicatul de presă. "Noi (IRIS - n.r.) am sesizat Apple Europa în legătură cu vânzarea terminalului iPhone în România. Nu este treaba noastră să ne pronunţăm dacă este legal sau nu.

Asupra acestui lucru se va pronunţa Apple Europa. La noi în ţară s-au vândut mai multe terminale iPhone prin intermediul unor magazine online, iar după specificaţiile lor pare să fie vorba de aceeaşi filieră. În funcţie de numărul serial al aparatului, Apple Europa va vedea de unde au plecat terminalele Apple iPhone şi care a fost traseul lor", şi-au făcut publică poziţia săptămâna trecută reprezentanţii companiei IRIS, care deţine drepturi exclusive de distribuţie şi promovare a produselor şi soluţiilor Apple Computer Inc. în România.

Greenpeace acuză că iPhone afectează organismul

Organizaţia ecologistă internaţională Greenpeace a făcut publice, luni, rezultatele unei analize asupra telefonului iPhone, acuzând producătorul american Apple că, recent lansatul dispozitiv conţine două tipuri de substanţe chimice periculoase pentru organismul uman.

Greenpeace a postat luni, pe site-ul propriu, un raport în care se prezintă rezultatele unei analize efectuate în laboratoarele de cercetare din Marea Britanie asupra recent lansatului telefon al Apple, iPhone. Oficialii Greenpeace acuză că iPhone are în componenţă două tipuri de substanţe chimice periculoase, care au efecte negative asupra hormonilor şi pot afecta organele genitale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite