Dezvoltatorii cumpără din nou terenuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieftinirea terenurilor conduce la scăderea costului de dezvoltare pentru locuinţele noi
Ieftinirea terenurilor conduce la scăderea costului de dezvoltare pentru locuinţele noi

Un apartament mediu construit pe un teren cumpărat în această perioadă este cu 8.000 de euro mai ieftin, potrvit dezvoltatorului RPF Development. Compania negociază achiziţia a două loturi de teren şi se pregăteşte să investească jumătate din sumele disponibile pentru România în acest an.

În 2010 este mult mai bine să construieşti comparativ cu anii precedenţi. O spune o companie care şi-a bugetat investiţii de 50 de milioane de euro în sectorul rezidenţial în perioada imediat următoare. Cel mai mare avantaj îl constituie picajul preţurilor terenurilor. „Ponderea terenului pe metru pătrat de apartament dezvoltat în 2008 era cuprinsă între 300 şi 400 de euro. Acum aceasta s-a redus la valori între 150 şi 200 de euro”, declară Dragoş Vrânceanu, managing partner RPF Development. Potrivit calculelor sale, costurile de dezvoltare în cazul unui apartament de 40 de metri pătraţi se reduc cu 8.000 de euo, ca urmare a ieftinirii terenurilor. Asta în condiţiile în care  şi costurile cu lucrările de construcţie s-au diminuat cu 15% potrivit aceleiaşi surse, iar finanţarea este mai scumpă în această perioadă cu 3%. „Terenurile din zonele centrale nu se vor mai ieftini, este o perioadă bună pentru achiziţii”, adaugă Vrânceanu.

Preţul corect, 1.000 de euro pe metru pătrat

Vrânceanu spune că preţurile pe metru pătrat corecte la care ar trebui să vândă dezvoltatorii în această perioadă sunt cuprinse între 900 şi 1.100 de euro pe metru pătrat. „În calitate de client, dacă găseşti oferte în Bucureşti la preţuri mai mici de 800 de euro, ar trebui să verifici atent calitatea construcţiei şi problemele pe care le-ar putea avea dezvoltatorul”, adaugă reprezentantul RPF Development. Elementele care compun costul unui apartament nou s-au modificat considerabil. În 2008, în totalul de cost al unui metru pătrat de locuinţă nouă,  aproximativ 300 de euro era valoarea terenului, 500 de euro – construcţia care includea şi finisajele şi 20-25% – marja de profit a companiei care a realizat investiţia.
Se ajungea, adăugând şi costurile de finanţare la imobile noi pe care se cerea între 1.100 şi 1.200 de euro pe metru pătrat. „Au fost multe şi cazurile în care se construia cu 1.000 de euro şi se cerea la final 2.000 de euro pe metru pătrat”, spune Vrânceanu. Acum terenul reprezintă 200 de euro din preţul total, construcţia – 450 de euro, iar preţul final de vânzare este cuprins între 900 şi 1.100 de euro.

Investiţii de 60 de milioane de euro în 2010

Compania RPF Development şi-a propus ca în acest an să dezvolte trei noi ansambluri rezidenţiale. Bugetul de care dispune societatea pentru piaţa autohtonă este de 100 de milioane de euro. Până acum au dezvoltat proiectul Vitan Residence, care a atras investiţii totale de 30 de milioane de euro. Anul acesta Vrânceanu spune că vor fi demarate lucrările la un nou proiect în cartierul Dristor şi la un altul în zona Vatra Luminoasă. De asemenea, se doreşte extinderea la nivel de ţară, primul oraş vizat fiind Clujul. „Pentru proiectul din Dristor avem deja cumpărat terenul. În Vatra Luminoasă suntem acum în negocieri, iar în Cluj prospectăm piaţa”, declară acesta. Cele două proiecte din Capitală ar urma să însumeze fonduri totale de 50 de milioane de euro, iar cel din Cluj aproximativ 10 milioane de euro.

Aflaţi mâine din "Expert Imobiliar", supliment gratuit care apare împreună cu ziarul "Adevărul", cum se prezintă situaţia tranzacţiilor şi evoluţia preţurilor la terenuri în oraşele mari din ţară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite