Dezlegare în post pentru piaţa produselor vegetale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzările de preparate pe bază de soia cresc de trei ori în perioada Paştelui Piaţa produselor vegetale înregistrează creşteri spectaculoase în timpul posturilor, dar şi scăderi în

Vânzările de preparate pe bază de soia cresc de trei ori în perioada Paştelui

Piaţa produselor vegetale înregistrează creşteri spectaculoase în timpul posturilor, dar şi scăderi în restul anului care o fac o afacere nerentabilă. Cu toate acestea, producătorii speră ca românii să-şi schimbe preferinţele culinare şi să mănânce tot mai sănătos în viitor.

Industria de preparate alimentare vegetale de la noi trăieşte mai mult de pe urma posturilor. Cel mai important este Postul Mare, perioadă în care vânzările cresc spectaculos, unele firme ajungând să-şi tripleze încasările.

Ca importanţă a volumelor vândute urmează Postul Crăciunului, apoi cel a Sfintei Mării şi, în final, Postul Sinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ultimele două aducând uneori creşteri nesemnificative. Producătorii de mezeluri şi preparate din soia pun diferenţele de volum pe seama faptului că în mare parte produsele sunt cumpărate de creştini ortodocşi care vor să postească, dar şi să mănânce consistent.

Credincioşii cultelor neoprotestante sunt mari consumatori de preparate din soia, numai că aceştia preferă produsle pregătite în bucătăriile proprii. Un segment nesemnificativ îl constituie cei care vor să mănânce sănătos şi înlocuiesc produsele de origine animală cu cele din soia.

Această categorie de clienţi asigură menţinerea şi chiar creşterea pieţei peste an. Cu toate acestea, managerii firmelor spun că piaţa produselor vegetale creşte foarte încet comparativ cu cea a altor ţări, iar pentru perioada mai-noiembrie sunt nevoiţi să treacă pe produsele de origine animală.

Profit doar în post

Iosif Barta, patronul societăţii Fito-Fitt, ne-a declarat că producţia de preparate de origine vegetală nu este o afacere profitabilă. Singura perioadă de câştig este cuprinsă în intervalul noiembrie-mai, atunci când sunt posturile Crăciunului şi al Paştelui, dar şi în acest interval mai există unele pierderi, în decembrie şi ianuarie. În restul anului, firma înregistrează pierderi de 10.000 -15.000 de lei pe lună, ca urmare a scăderii drastice a consumului.

Cu toate acestea, Iosif Barta nu vrea să renunţe la afacere, deşi mărturiseşte că i-a surâs ideea de a vinde firma atunci când liderul pieţei, Inedit, a fost preluat de compania Dr. Oetker. După o lungă perioadă de pierderi, Iosif Barta vrea să extindă producţia şi realizează un schimb de reţete cu o firmă din Croaţia. Dar secretul succesului pare să stea tot în produsele din carne.

Societatea comercială a fost înfiinţată în 1994 şi de anul va produce preparate pe bază de carne. Iosif Barta spune că linia tehnologică este pregătită, a obţinut autorizaţiile necesare, urmând ca în aprilie să lanseze produsele pe piaţă. Iar pentru a menţine caracterul de produs naturist al preparatelor, acestea nu vor conţine aditivi şi conservanţi.

Cu 30% mai puţină carne

Cele care rezistă cel mai bine pe piaţă sunt firmele care au ca obiect principal de activitate preparatele pe bază de carne. Pentru aceste companii, mâncarea de post reprezintă o nişă care acoperă scăderile vânzărilor din post. Gheorghe Antochi, preşedintele Agricola Bacău, spune că în perioada posturilor Crăciunului şi Paştelui vânzările de carne şi preparate din carne scad cu 30%.

În schimb, acum prosperă afacerile cu preparate din soia, creşterile fiind şi de trei ori mai mari faţă de vânzările medii înregistrate în lunile în care nu este post. Vasile Roman, preşedintele Europrod, membră a grupului Agricola Bacău, spune că, în perioada Postului Mare, vânzările cresc cu 30% faţă de restul anului.

Piaţă depinde în mare măsură de obiceiurile religioase, iar creşterea pe care o înregistrează este de sub 10%. Potrivit estimărilor realizate de ziarul "Adevărul" pe baza datelor oferite de firme, piaţa de preparate din soia este de sub 10 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite