Deprecierea leului a încins inflaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legumele de import şi telefonia mobilă s-au scumpit cel mai mult în octombrie. Alimentele de bază şi serviciile pe care le plătim în valută au reflectat direct în preţurile finale puseul cursului valutar de luna trecută.

În prima jumătate a lunii octombrie, cursul a urcat vertiginos, ajungând aproape de 4 lei/euro, fenomen care s-a văzut atât pe facturile de telefonie, cât şi pe etichetele principalelor alimente de bază, care s-au scumpit cu peste 2% faţă de luna anterioară.

Preţurile de consum au crescut în octombrie cu 1,06%, faţă de 0,4% în septembrie, pe fondul scumpirii semnificative a serviciilor şi a produselor alimentare, potrivit datelor comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel că rata anuală a inflaţiei – media scumpirilor – a urcat uşor, la 7,39%, comparativ cu 7,3% în luna precedentă.

Cele mai importante modificări de tarife au fost consemnate la serviciile de cinematografie, teatre, muzee, cheltuieli cu învăţământul şi educaţia (4,59%), la telefonie (3,35%) şi transport aerian (3,35%).

Scumpiri la toate categoriile de mărfuri

În luna octombrie, tarifele la servicii au crescut în medie cu 2,23%, în timp ce mărfurile alimentare au avut preţuri cu 1,14% mai mari faţă de luna anterioară. Şi mărfurile nealimentare au înregistrat scumpiri, la jumătate din media preţurilor de consum, respectiv de 0,52%.

Dacă în prima categorie creşterea reprezintă un comportament sezonier, începutul anului şcolar, următoarele două majorări de tarife sunt efectul direct al deprecierii monedei naţionale, care a pierdut în medie, în octombrie, 3,3% faţă de euro.

La categoria mărfurilor alimentare, preţul la ouă a urcat puternic, cu aproape 10%, dar scumpiri deloc neglijabile au avut loc şi la legume (3,68%) şi brânzeturi (3,45%).

Dintre alimentele incluse în coşul preţurilor de consum, doar patru produse au înregistrat ieftiniri, dar mult mai mici, respectiv sub 1,1%. La mărfuri nealimentare se remarcă ieftinirea cu 0,3% a preţurilor combustibililor.

Creditarea va creşte mai lent

Ritmul de creştere a creditului neguvernamental s-ar putea tempera în România sub 40% până la sfârşitul acestui an, estimează economistul-şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel. Pentru anul viitor, Anghel consideră că ritmul de creştere a creditului ar putea ajunge în termeni reali la 15%, ceea ce ar corespunde unui avans în termeni nominali de peste 20% - nivel luat în calcul şi de banca centrală.

“După ce în septembrie ritmul anual de creştere a creditului neguvernamental a rămas la nivelul lunii august, ca urmare a deciziei unor clienţi de a beneficia de vechile norme de creditare, dar şi a unor efecte încă modeste ale crizei internaţionale, în lunile următoare creditul ar putea încetini semnificativ”, a declarat Anghel.

El consideră că această tendinţă se va reflecta în datele privind creditul în luna octombrie. Ca argumente pentru această evoluţie, economistul-şef al BCR menţionează scumpirea finanţării externe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite