Depozitarea grâului, o afacere profitabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii care nu vând cerealele imediat după recoltare câştigă cel puţin 25% Recolta bogată de anul acesta este posibil să scadă preţul cerealelor, iar pentru a nu vinde foarte

Fermierii care nu vând cerealele imediat după recoltare câştigă cel puţin 25%

Recolta bogată de anul acesta este posibil să scadă preţul cerealelor, iar pentru a nu vinde foarte ieftin, fermierii se gândesc să le depoziteze şi să le vândă după câteva luni.

Asociaţiile patronale din domeniul agriculturii îi îndeamnă pe agricultori să ţină cerealele la depozite decât să le vândă în perioada recoltării la un preţ mai mic. Gheorghe Predilă, preşedintele Uniunii Naţionale a

Producătorilor Agricoli recomandă agricultorilor să nu vândă producţia direct de pe câmp. "Important este ca fermierul să nu vândă de la combină. Mai bine îl depozitează două luni şi câştigă 0,1 lei pe kilogram" spune Gheorghe Predilă. În felul acesta fermierii pot evita oferta de 0,4 lei pe kilogram cât se vehiculează acum pe piaţă.

Jumătate din recoltă merge la depozit

Sorin Dogaru, preşedintele Asociaţiei Depozitarilor susţine că doar 50% din recolta de grâu şi orz va ajunge în silozuri, însă o mare parte va merge spre piaţă neagră. "Până să ajungă în port, cerealele trec prin 5-6 firme după care se desfiinţează, însă acestea încasează ilegal TVA" spune Sorin Dogaru.

În cazul recoltelor de produse oleaginoease aproape întreaga cantitate merge în silozuri, întrucât necesită condiţii speciale de păstrare. Costurile de depozitare pentru cereale sunt în mare măsură aceleaşi ca acum trei ani. Robert Arsene, director general al Grupului Agricover, ne-a declarat că anul trecut recolta a fost mai slabă şi pentru că nu a fost cerere, iar multe spaţii au rămas goale.

"Anul acesta faţă de anul trecut am păstrat majoritatea tarifelor sau am aplicat ajustări de 7-10%, legate în special de preţul utilităţilor" susţine Robert Arsene. Tarifele de depozitare diferă de la un siloz la altul şi sunt influenţate de tipul de combustibil folosit la uscarea cerealelor.

La Agricover, condiţionarea (separarea grâului de impurităţi) şi recepţia-livrarea costă în medie între 25 şi 30 de lei pentru o tonă de grâu. Proprietarii de silozuri se plâng că sumele încasate sunt însă mici raportate la cheltuileli. "Există un mit al depozitării care are la bază niste afirmaţii nefondate. Preţurile sunt stabilite pe piaţa liberă" spune Robert Arsene.

Anul trecut Agricover a obţinut un profit de 200.000 de lei, iar anul acesta sper să obţină o dublare a câştigurilor prin mărirea cantităţii depozitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite